A folyamatos előrenyomulás ellenére nem biztos, hogy Harkiv bevétele az orosz hadsereg célja. Elképzelhető, hogy csak elterelő hadműveletről, az ukrán erők felaprózásáról, megosztásáról van szó – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója a Trend FM-nek.

Bendarzsevszkij Anton arról is beszélt, hogy Oroszországnak most sietnie kell, hogy pozíciókat szerezzen a nyár elején várható, jelentős mennyiségű nyugati segítségnyújtás megérkezése előtt. Nagy Károly interjúja.

Jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk város körül folynak a harcok. Ukrajna szerint az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére jelentős erőket vet be a Vovcsanszkért folytatott harcban, és akár öt zászlóalj is tart a város felé.

Vovcsanszk a háború elején került orosz megszállás alá. Ukrajna 2022-es őszi offenzívája során a Harkivi területen az orosz csapatok kivonultak a településről. Ukrán adatok szerint ekkor még mintegy 3500 ember élt a településen.

Az orosz erők kisebb csoportokban támadják az észak-ukrajnai Harkiv régió határát. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója közölte, az ukrán erők visszatartják az orosz csapatokat, de reális a veszélye annak, hogy a harcok újabb településekre terjednek át.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, az orosz határtól mindössze 30 kilométerre délre fekszik. Oroszország május 10-én indított újabb hadműveletet a keleti megyében. Az elmúlt két napban az orosz védelmi minisztérium kilenc falu elfoglalásáról számolt be.

Az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében – írta hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.