A 4,4 százalékos gazdasági növekedési ütem jövőre, vélhetően lassul, de jó hír, hogy a kecskeméti Mercedes, az esztergomi Suzuki, a szentgotthárdi Opel és a győri Audi mellé, hamarosan felzárkózik majd a debreceni BMW is. Ehhez társul még a dunaújvárosi Hankook és a Gyöngyös melletti Apollo Tyres gumigyárak termelőkapacitásainak felfutása.

A Trend FM szerkesztősége úgy érzékelte, hogy az élelmiszer-feldolgozóipari fejlesztések is beindultak az elmúlt időszakban. Ez slágertémája az idei évnek. Ezt is részletesen elemezzük majd, mint ahogy azt is, hogy egyre több gyárfejlesztésnél jelenik meg a mesterséges intelligencia. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a cégek új fejlesztéseiknél automatizációval váltják ki a munkaerő egy részét. Azt nézzük majd meg, hogy ez főleg a termelékenység fokozása miatt van így, vagy ez egy logikus és egyértelmű válasz a munkaerőhiányra.

Megnézzük majd azt is, hogy vajon érezteti-e már a hatását az, hogy úgynevezett 4.0-ás, vagyis a hozzáadott értékre épülő iparfejlesztési politikát szorgalmazna a cégeknél a Kabinet.

Az interjúkban kitérünk arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank, most éppen a kis- és középvállalkozásokat célzó Növekedési Hitelprogramjának milyen hatása lehet a jövő évi fejlesztésekre. Mire lehet elég a kisebb cégeknél az olcsó, maximum 2,5 százalékos kamatozású, de legfeljebb 1 milliárd forintig igényelhető hitel. Elég lehet-e a kisebb cégek forráséhségének enyhítésére a tervezett 1000 milliárdos hitelezés.

Beszélünk a Magyar Fejlesztési Bank és az EXIM Bank gazdaságösztönző szerepéről. Kíváncsiak leszünk arra, hogy a jegybank 0,9 százalékos alapkamata, és nem hagyományos eszközei valóban csökkentették-e a fejleszteni kívánó cégek számára a hitelkamatokat. Nemcsak cégvezetőkkel, de kamarai tisztségviselőkkel és kormányzati szereplőkkel is beszélgetünk majd arról, hogy mi a helyzet a magyar cégek versenyképessége terén. Régiós és európai uniós összehasonlításban is beszélünk majd a magyar ipar helyzetéről. Górcső alá vesszük az adózási- és jogszabály környezetet. Beszélünk majd arról, hogy mennyire javult idehaza a hitelezési környezet, de szót ejtünk arról is, hogy az egyre gyorsuló digitalizáció fejlesztésekre kényszeríti a magyar cégeket.