Az 1995-ben alapított cég ipari befektetésekkel, vállalatfinanszírozással és stratégiai menedzsmenttel foglalkozik. Szolgáltatásaikkal kezdetben leginkább informatikai vállalkozásokat céloztak meg, mára azonban a fókusz az ipari-, termelő- és szolgáltatói szegmensre helyeződött át. A portfóliójuk a többi között a faipar, a fémszerkezet-gyártás, valamint a szerszám- és alkatrészgyártás területén aktív cégeket foglal magába.

Jutasi Zoltán és Végh Richárd az ünnepélyes becsengetésen

A NAVIGATOR Investments igazgatóságának elnöke a Trend FM-nek elmondta, hogy a társaság látókörébe elsősorban olyan vállalkozások kerülnek, ahol az alapító nem talál megoldást a generációváltás problémájára, és emiatt szükségessé váló tulajdonosi szerkezet átalakítására.

Jutasi Zoltán hozzátette: „most ott tartunk a tőkepiaci bevezetésekben, hogy év végére csaknem 20 társaság lehet az XTenden, vagy fordult meg a BÉT középvállalati piacán – mivel ketten már a Standard kategóriába léptek át. Ebből elmondható, hogy – a saját vállalatunkat is beleértve – 10 cég kötődik hozzánk, amelyeknek a munkáját vagy segítettük, vagy mi vittük végig a teljes tanácsadói projektet a tranzakció kapcsán". Lakatos László a helyszínen kérdezte az igazgatósági elnököt.

Folytatódik a BÉT Xtend piac növekedése

A NAVIGATOR az idei év első felében sikeresen pályázott támogatásért a nyilvános piacra lépés finanszírozását elősegítő Mentor Programban, amely a tőzsdei megjelenéshez nyújt financiális és szakmai segítséget, emellett részt vettek a júniusban tartott BÉT Xmatch rendezvényen is, ahol számos befektető előtt prezentálták tőzsdére lépéssel kapcsolatos terveiket.

A cég emellett több éve aktív szerepet vállal a BÉT hazai tőkepiac fejlesztésére irányuló törekvéseinek megvalósításában. 2018-ban a Random Capital kizárólagos partnereként bekerültek az Xtend piachoz kapcsolódó Kijelölt Tanácsadói körbe, ahol 2021 óta immár önálló akkreditációval rendelkeznek. Ennek keretében számos társaság tőzsdei bevezetését, részvénykibocsátását és tőkeemelését menedzselték és menedzselik ma is.

,,Kijelölt Tanácsadóként már a kezdetektől fogva láthattuk az Xtend piac előnyeit, a tőzsdei jelenlétben rejlő lehetőségeket. Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb a nyilvános működés felé kell kormányozni a NAVIGATOR Csoportot. Számunkra ugyanis az, hogy a piaci körülményekhez képest előnyösebb feltételek mellett tudunk forráshoz jutni a tőzsdén, fontos segítséget jelent az akvizíciós stratégiánk végrehajtásához. Céljaink között szerepel a Standard kategóriába történő feljutás is" – mondta a tőzsdére lépés kapcsán Jutasi Zoltán cégalapító, a társaság igazgatóságának elnöke.

„A NAVIGATOR Investments évek óta a hazai tőkepiaci ökoszisztéma aktív, meghatározó szereplője, amely az elmúlt években kiemelkedő tudást halmozott fel Kijelölt Tanácsadóként. Meggyőződésem, hogy mindezen tapasztalatok értékesek lesznek ahhoz, hogy kibocsátóként is eredményesek legyenek"– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell a középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.