Az OPUS Global Nyrt. 11,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2024. év első három hónapját, ami 3,6 százalékkal meghaladta ez egy évvel korábbi profitot. A rekordok sorát megdöntő 2023-as év után jól kezdte a társaság az idei évet is, hiszen az első negyedévben először ért el ekkora nyereséget.

A január-március gazdálkodásában éreztette hatását a nehéz külső gazdasági helyzet. Az első negyedév összes működési bevétele csökkent a bázishoz képest, azonban így is 144 milliárd forintot tett ki. A szinergiahatások, és a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként a költségeket sikerült az árbevétel visszaesésénél nagyobb mértékben közel 15 százalékkal 129,6 milliárd forintra mérsékelni. A konszolidált EBITDA így közel 25 milliárd forint volt.

A pénzügyi soron jelentős eredményjavulás volt az első három hónapban. A 2,9 milliárd forintos plusz nagyban hozzájárult a 17,3 milliárd forintos adózás előtti nyereséghez, ami 16 százalékkal magasabb a bázisnál.
„A tovább javuló profit megmutatta, komoly eredményeket értünk el a hatékonyság javulásában – hangsúlyozta a negyedéves számokkal kapcsolatban Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója, aki azt is kiemelte, hogy az első negyedév alapján elérhető a társaság stratégiájában meghirdetett 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA cél.

Az iparban a kedvezőtlen nemzetközi és hazai folyamatok mellett is az árbevétel növekedése jellemző. Az eredményességi célok teljesítése érdekében a működési költségek kezelése fókuszban van. Az élelmiszeripari és energetikai szegmens is javuló eredményességről számolt be. Mindkét területre jellemző a terveknek és iparági benchmarkoknak megfelelően az árbevétel és a költségek csökkenése. Nagyon jól teljesített a turizmus is, ahol a bevételek piacot meghaladó mértékben, több mint 30 százalékkal emelkedtek az első három hónapban.