Mi a kockázat? Mit jelent a home banking? Melyik országban adják ki a Financial Times-t vagy az Izvestiát? Mi a merkantilizmus lényege? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések, játékos helyzetgyakorlatok során tehetik próbára tudásukat, kreativitásukat, együttműködési és előadói készségeiket azok a diákok, akik részt vesznek a PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenyen. A győztes csapat tagjainak jutalma fejenként 100 ezer forint és egy okostelefon, ami különösen karácsony előtt néhány nappal jól jön bármelyik középiskolásnak – legyenek akár magyarországiak, akár határon túliak.

Azoknak, akik kedvet éreznek a játékhoz, nincs más dolguk, mint 4 fős csapatot szervezniük, és legkésőbb október 10-ig jelentkezniük a www.penzsztar.hu honlapon található regisztráció kitöltésével. A nevezés teljesen díjmentes, csupán annyi a kikötés, hogy a csapat tagjai ugyanannak a középiskolának a 14–22 év közötti diákjai legyenek. Hogy mennyire népszerű volt ez a verseny az elmúlt három évben, azt jól jelzi, hogy évente több mint ezer csapat, négyezer diák mérte össze a tudását.

A felkészülésben segítséget nyújtanak a korábbi évek feladatsorai, illetve azok a háttéranyagok és videóelőadások, melyeket a szervezők a verseny honlapján tettek elérhetővé, így a gimnazistáknak sem kell attól tartaniuk, hogy hátrányba kerülnek a gazdasági profilú középiskolába járó diákokkal szemben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előző három évadból kettőt is gimnazisták nyertek.

A PénzSztár legfontosabb célja, hogy széles körben felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi kultúra fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában. A szervezők éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak a verseny két internetes fordulójára, melyek révén sok ezer hazai és határon túli magyar középiskolás gyarapíthatja pénzügyi, gazdasági, vállalkozási ismereteit, és a 21. században nélkülözhetetlen gyakorlati készségeit.

Idén a PénzSztár verseny a Budapest Bank kiemelt támogatásával valósul meg. „A társadalmi felelősségvállalás jegyében a hazai nagybankok közül a Budapest Banknál elsőként kezdtünk el foglalkozni a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésével, így mára közel három évtizedes tapasztalatot halmoztunk fel ezen a területen. Örömmel csatlakoztunk a PénzSztár vetélkedősorozatához, mert így a Budapest Bank a fiatalok korai pénzügyi edukációja révén hozzájárulhat a jövő pénzügyi kultúrájának formálásához. A verseny támogatásával közvetlen hatást tudunk gyakorolni arra, hogy az új generáció tagjai a pénzügyeket értő, azokat tudatosan kezelő felnőtteké és banki ügyfelekké váljanak” – mondta Fatér Gyula, a bank lakossági üzletágvezetője.

A támogatók között megtalálható az Országos Betétbiztosítási Alap, a Gazdasági Versenyhivatal, a PwC Magyarország és a Diákhitel Központ, a fő szakmai partner pedig immár negyedik éve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A verseny növekvő elismertségét jelzi, hogy 17 szakmai szervezeten kívül idén 8 egyetem (Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pallas Athéné Egyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Miskolci Egyetem) csatlakozott az együttműködő partnerek köréhez. A versenysorozat korszerű informatikai hátteréről a Simplexion Informatikai Kft. gondoskodik a regisztrációtól kezdve az internetes és helyszíni fordulók lebonyolításán át egészen az eredmények kiértékeléséig.

Az a középiskolás csapat, amelyik sikeresen teljesíti a két online tesztet, a megyei és a regionális fordulót, majd továbbjut az országos elődöntőből, és megnyeri a döntőt, elviheti a verseny fődíját, fejenként 100 ezer forintot a Budapest Bank felajánlásából, valamint egy-egy okostelefont, amelyet a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) ajándékoz a győzteseknek. A helyszíni fordulók során jól teljesítő csapatokra további értékes nyeremények, tárgyjutalmak és szakmai képzések is várnak.

Azok a középiskolák, amelyek arra bíztatják tanulóikat, hogy végigjátsszák legalább a verseny két online fordulóját, már sokat tesznek azért, hogy a fiatalok megismerjék a legfontosabb pénzügyi, gazdasági és vállalkozási fogalmakat. Ezt ösztönözheti, hogy az a három középiskola, ahol a legtöbb csapat kitölti a két online tesztet – az elért eredménytől függetlenül –, különdíjban részesül. Nyereményük egy évre szóló oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat a gazdasági, pénzügyi és vállalkozási ismeretek oktatásában. Azok pedig, akik nem jutnak tovább az online fordulókból, a főversennyel párhuzamosan külön játékban is részt vehetnek további nyereményekért.

A verseny eredményeit – a csapatok által kitöltött két online teszt és a 33 helyszíni forduló megoldásait – a szervezők évről évre kiértékelik, megvizsgálják, hogy a diákok a különféle pénzügyi, gazdasági témák (bank, biztosítás, tőkepiac, vállalkozás, uniós pénzügyek, adózás stb.) tekintetében milyen mélységű tudással, és azon belül milyen arányú elméleti és gyakorlati jellegű ismerettel rendelkeznek. Mindez lehetővé teszi – az ország egész területére, sőt a határon túlra is kiterjedően – a középiskolás diákok pénzügyi, gazdasági, vállalkozási ismereteinek feltérképezését, a tudásbeli változások nyomon követését, segít megmutatni, hogy milyen területeken, milyen témakörökön belül van szükség az ismeretanyag bővítésére, a gyakorlati készségek fejlesztésére.