Az ORCA Aerospace magyar startup is beszállt ebbe a szegmensbe, az AerinX techcéggel közösen egy olyan eVTOL repülőgépet fejleszt, amely a légimentést tenné hatékonyabbá és gyorsabbá.

Az eVTOL egy függőleges fel- és leszállásra képes légi jármű, amely elektromos meghajtással rendelkezik. Az ilyen repülőknek ma már többféle típusa is létezik: például a multikopter egy nagyméretű drónhoz hasonlít leginkább, más innovatív megoldások pedig inkább a klasszikus repülőgépekre emlékeztetnek.

Utóbbi csoportban tartozik az ORCA fejlesztés alatt álló kisrepülője is. A tervek szerint ez egy kéttonnás maximális felszálló tömeggel, 13 méteres fesztávolsággal és nagyjából 8,1 méteres törzshosszal rendelkező gép lesz.

„Jelenleg egy 1:5-ös méretarányú, kicsinyített drónon dolgozunk. A befektetések sikerétől függően pedig még az idei évben szeretnénk elindulni egy szimulátor fejlesztésével. Ezt követné a teljes méretű prototípus megalkotása. Ha pedig minden jól megy, akkor a repülési tesztkampány 2026 végén indulna" – összegezte a cég társalapító-ügyvezetője.

A járművet elsősorban légimentésre, tűzoltásra, katasztrófavédelemben vagy katonai felhasználásra szeretnék bevetni, vagyis olyan felhasználási területeken, ahol nem tömeges személyszállításról van szó.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna műsorunkat!