A Brent 65 dollár közelébe emelkedett, a WTI pedig fontos technikai szintet tört át 55 dollárnál. Úgy tűnik tehát, hogy az OPEC országok kitermelés csökkentése meghozta a kívánt eredményt. Főként Szaúd-Arábia jeleskedik az agarak visszafogásában, de a szintén magas kőolajárban érdekelt Oroszország is hasonló módon gondolkodik, mint az arab-félszigeti nagyhatalom. A szervezet tagországai a kitermelés csökkentésével azt is ellensúlyozni tudták, hogy az Egyesült Államok viszont nem áll le a termeléssel, napi 12 millió hordónyi nyersolajat önt a piacokra, miközben tavaly még csak 10-10,5 millió hordó körül volt a termelése.

Sőt, olyannyira jól sikerült a mesterterv, hogy Donald Trump rögtön ki is írta a Twitterre, hogy egy lassuló világgazdasági környezetben a magas olajárak nem fenntarthatóak és tovább fékezik a gazdaságokat. A Saxo Bank elemzője, Végh István szerint az amerikai elnök tweetje miatt most egyáltalán nem biztos, hogy folytatódik a meredek emelkedés. Az olajpiacon egy másik nagy sztori az lehet néhány hónapon belül, ha a jelenlegi ideiglenes venezuelai államfő, az Amerika által pártfogolt Juan Guaidó előrehozott választásokon megverné Nicolás Madurot. Ebben az esetben ugyanis az Egyesült Államok valószínűleg tőkével és beruházásokkal is segítené a venezuelai olajszektort, ami életet lehelhetne a dél-amerikai ország legjövedelmezőbb, de jelenleg épp haldokló ágazatába.

Óriásit rallizik a palládium

Jó passzban vannak az ipari fémek: a Bloomberg árupiaci indexe tízhetes csúcson járt az előző héten, ami elsősorban a réz és a palládium árfolyam emelkedésének köszönhető. Végh István szerint az ipari fémek piacára általánosságban pozitív hatással van, hogy az Egyesült Államok és Kína megegyeztek egymással az importvám emelések elhalasztásáról. „Összességében ez a lépés azt sugallja, hogy lehet megállapodás a két fél között a kereskedelmi konfliktusban”- teszi hozzá a Saxo Bank elemzője. Az ipari fémek rallija mögött emellett az is áll, hogy a bányatársaságok visszafogták a termelést, emellett csökkentek a fémtőzsdéken tárolt készletek.

A palládium szárnyalása egyébként már a dízel botrány kitörése óta folyamatosan kódolva van a piacokon: most az arany árfolyamát is átlépte a palládiumé. Eközben a 2008-as válság idején még jelentős menekülő eszközként számon tartott platina árfolyama folyamatosan csökken. Ennek oka, hogy a palládiumot a benzines, a platinát pedig a dízelmotorokban használják elsősorban. Érdekes befektetési célpont lehet viszont a platina: mivel a fémtípus árfolyama jelenleg historikus mélyponton áll, talán egy trendfordulóban bízva most be lehetne vásárolni platinából-zárja gondolatait Végh István.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Szűcs Péter.