Mostanra teljesen megszokottnak számít, hogy a felhasználók a legkülönfélébb ügyeiket az interneten keresztül intézik. Abba viszont kevesebben gondolnak bele, hogy a bizalmas adatokat folyamatosan kiberbiztonsági eszközökkel kell védeni az illetéktelenek elől. Pedig nem nehéz belátni, hogy a bankkártyaadatok, illetve a személyes információk visszaélésszerű felhasználásából komoly problémák adódhatnak – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech szakmai együttműködésével készült összeállításban.

Hasonló a helyzet a cégek és a szervezetek által elektronikus úton gondozott adatokkal, illetve az automatizált folyamatokkal. A különbség „mindössze" annyi, hogy egy jól sikerült kibertámadás blokkolhatja egy egész szervezet működését vagy egy vállalat termelését, illetve ügyféladatok ezrei válhatnak nyilvánossá.

Vírusok, férgek és más kártevők

A nagyobb IT-rendszerek, adatbázisok, de a saját számítógépek, okostelefonok is rendszeresen ki vannak téve különböző támadásoknak. Ezek célja sok esetben a rendszerek és eszközök működésének megzavarása, blokkolása, valamint bizalmas adatok ellopása.

A malware-eknek, vagyis a kártékony, rosszindulatú szoftvereknek számtalan fajtája van, ezek közül az egyik legelterjedtebb a vírus. Ez egy olyan kártevő program, amely saját másolatait helyezi el más programokban vagy dokumentumokban. Terjedhet adathordozókon, böngészés útján vagy nem biztonságos weboldalak felkeresése során.

A vírusoknál kifinomultabb és kártékonyabb ellenfeleknek számítanak a trójai programok. Ezek a szoftverek, applikációk látszólag hasznosak vagy érdekesek, de valójában az a dolguk, hogy káros programok számára nyissanak kaput az általunk használt eszközön. A kártevők hatékonyságáról és az online rendszerek sérülékenységéről sokat elmond, hogy a malware-ek mezőnyében messze a trójai programok vezetnek:

  • Becslések szerint a kártevők csaknem 70 százaléka trójai, míg csupán 17 százalékuk vírus.
  • A fennmaradó 13 százaléknyi szeleten kisebb digitális kártevők osztoznak. Ezek között találhatók a programférgek (worms), amelyek a rendszerek digitális réseit használják ki.

A trójai programok nem szaporodnak és önmagukban ártalmatlanok, pontosan azért, hogy a víruskeresők ne találják meg őket. Ám ezen programokon keresztül egy távoli hacker képes átvenni az irányítást nemcsak egy-egy számítógép, hanem akár a vállalati rendszerek felett is.

További részletekért kattintson ide!