Az idei harmadik negyedévben 4,6%-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, miközben június és augusztus között még 4,3%-ot mért a KSH.

Októberben az üzleti szféra összesített várakozása nem változott az előző hónaphoz képest, de a fogyasztók kissé pesszimistábbak lettek - derül ki a GKI felméréséből. A lakossági konjunktúraindex két havi süllyedésével elakadt a lassú javuló tendencia, utoljára februárban láttunk a mostaninál kisebb mutatót.

A brit feldolgozóipar hangulata jelentősen romlott az elmúlt negyedévben, miközben a költségoldali nyomás enyhülni látszik – derül ki a Confederation of British Industry (CBI) legfrissebb felméréséből a Reuters összefoglalója szerint.

22 havi mélyponton a forint

A hetet még 400 alatt indította a magyar fizetőeszköz az Euróval szemben. Csütörtökön azonban megindult a lejtőn és meg sem állt 402,5- ig. Péntek délelőtt azonban folytatódott a tendencia, így jelenleg 404,5 környékén mozognak a jegyzések. A dollárral szemben is esett a forint árfolyam a héten. A hét eleji 368-as szintről péntek délelőttre egészen 373-ig. Az USD viszont erősödött az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,082-es szinten mozognak a jegyzések.

Itt az MNB kamatdöntése

Változatlanul hagyta az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az továbbra is 6,5%. A döntés nem okozott meglepetést, Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szavai után biztosra vehető volt a kamatok tartása. A Portfolio által megkérdezett elemzők mindegyike azt várta, hogy 6,5% marad az alapkamat októberben. Az alelnök a Portfolio konferenciáján, a Budapest Economic Forumon elmondott szavai után komoly meglepetést jelentett volna egy ettől eltérő tartalmú döntés.