Az UNIside.hu felsőoktatási híroldal és a 2024-es friss UNI In&Out kiadványának új rangsorából kiderül: a kiválósági rangsormódszertan szerint – amely az egyetemek nemzetközi eredményeit is figyelembe veszi –, melyik a legjobb egyetem ma Magyarországon. Fontos kérdések a felsőoktatásba készülve a szülők és a diákok számára, hogy melyek azok az intézmények, ahová nehezebb, vagy éppen könnyebb bejutni, mely szakok és karok a legnépszerűbbek és milyen szempontok szerint egy-egy képzési területen.

Az UNIside.hu oldalon az érdeklődők ebben a témában tájékozódhatnak egész évben, a decemberben megjelent friss UNI In&Out kiadvány, a kiadó és felsőoktatási szakértők által összeállított módszertan alapján idén már másodjára megjelent egyetemi kiválósági rangsor pedig segít megalapozni a 2024 szeptemberében egyetemre járni kívánók február 15-éig meghozandó döntését.

Az első a Semmelweis

A kiadványban a 16 képzési terület legjobb karait is rangsorolták, amelyekben kiemelkedik például az informatikai képzési területen a BME-VIK, az ELTE-IK és a CORVINUS, a gazdaságtudományok képzési területen az ELTE-GTK, a CORVINUS, a PTK-KTK, a pedagógusképzés képzési területen a SZTE-TTIK, a SE-PAK, az ELTE-BGGYK, míg a műszaki képzési területen a BME-ÉPK, a BME-ÉMK, BME-VBK.

A rangsortáblákból nemcsak a felvételi ponthatárok (pontátlag, alsó ponthatár), hanem az oktatási-kutatási teljesítmény, a külföldi hallgatók aránya és az első helyen jelentkezők száma is kiderül. A kiadó idén újdonságként az egyetemek hozzáadott értéke alapján is sorrendbe állította a legnépszerűbb szakokat oktató egyetemek megfelelő karait.

Az abszolút egyetemi rangsorának első 10 helyezettje:

1. Semmelweis Egyetem (SE)

2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

3. Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS)

4. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

5. Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

6. Debreceni Egyetem (DE)

7. Állatorvostudományi Egyetem (ATE)

8. Pannon Egyetem (PE)

9. Pécsi Tudományegyetem (PTE)

10. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)