A szaktárca szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy zsugorodásnak indult a feketegazdaság -írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a személyi jövedelemadóból 6 százalékkal több bevétel folyt be, az áfából és a tb-járulékokból 8, a társasági adóból pedig 22 százalékkal több. A forgalmi adóból az előző évi 2800 milliárd forinttal szemben 2014-ben 3000 milliárd forint érkezett az államkasszába.

Van miből vásárolni - mondja a tárca

A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára szerint az emelkedő reálbérnek, szélesedő munkalehetőségeknek, a csökkenő rezsidíjaknak és az alacsony inflációnak köszönhetően a lakosság a korábbinál többet költhetett a boltokban. A forgalmi adatok emelkedésében emellett az új típusú pénztárgépek rendszerbe állítása is lényeges szerepet játszott. 

Az illegálisan tevékenykedőket ma már egyszerűbben utolérheti a hatóság, ezt segíti az a nagyjából 115 millió forgalmi és más információkat tartalmazó adatcsomag, amely 2014-ben az új pénztárgépektől a hatósághoz érkezett - mondta a lapnak Pankucsi Zoltán.

Csodát várnak a csodafegyvertől

A kormány az idén komoly summát remél a feketézés ellen bevezetett elektronikus megoldásoktól, az új kasszák a tavalyinál is nagyobb, százmilliárdokban mérhető bevételt hozhatnak az államkasszának. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) az idén 60 milliárd forintot fialhat - írja az újság.