Tájékoztatása szerint délig 47.115 erőszakkal kitelepített állampolgár kelt át (az Azerbajdzsán és Örményország közötti nemzetközileg elismert határt képező Hakari folyó felett átívelő) Hakari hídon.

A szóvivő hozzátette, hogy a nap folyamán Hegyi-Karabahból örmény egészségügyi központokba tervezik küldeni a sztepanakerti benzintároló robbanásának sérültjeit, több mint 80 embert, valamint azokat, akik a harcok során sebesültek meg.

Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, amelynek oka egyelőre ismeretlen. A legfrissebb adatok szerint 68-an haltak meg, míg 105 embert eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma csaknem 300.

A Trend FM által megkérdezett posztszovjet-térség szakértő szerint úgy tűnik Azerbajdzsánnak sikerült most lezárnia a Hegyi-Karabahban évtizedek óta befagyott konfliktust.

Bendarzsevszkij Anton elmondta, a volt Szovjetunió utódállamaiban rengeteg ilyen állandósult konfliktusgóc van, és az, hogy most a területet lerohanó azeri erők és nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság kormánya is szabad távozást biztosít az örmény lakosságnak, tömegesen menekülnek az ott élők.

Hozzátette: Azerbajdzsán megszerezte a teljes politikai és katonai kontrolt a terület felett, és a dolgok jelenlegi állása alapján Örményországnak nem sok esélye van a jövőben visszaszerezni ezt a területet. Lakatos László interjúja.