A margitszigeti nagy színpadon augusztusban két alkalommal két külföldi vendégművésszel mutatják be Rossini talán legnépszerűbb vígoperáját. Az olasz mezzoszopránt Annalisa Stroppat ünnepelheti és ismerheti meg a  közönség, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította már a világ nagy operaszínpadait.

Beaumarchais hősét a furfangos Figaro-történetét Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná. Augusztusban a Margitszigeten Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, Giorgio Caoduróval élhetjük át a fordulatos történetet.

A darabot indító hangulatos nyitányt követően Rossini zenei humorban is bővelkedő, fordulatos és számos kedves karaktert felvonultató darabja a hazai kiváló operaénekeseknek is lehetőséget ad lubickolni szerepeikben. Többek között színpadra lép Horváth István, Pálerdi András, Farkesréti Mária, Geiger Lajos és Kiss András is. A Margitszigeten az Operaház Zenekarát Cser Ádám vezényli majd, Békés András rendezését pedig Kovalik Balázs állította színpadra. A darab ritmikai leleménye és jókedvre derítő temperamentuma egyaránt üdítő hatású hallgató és előadó számára.

Az előadás plakátja: Zsirke Balázs munkája

A legnépszerűbbé vált Rossini-opera bemutatóját 1816-ban tartották a római Argentína színházban. A bemutatóról mesélték, hogy a nagytekintélyű és népszerű komponista Paisiellónak hívei mindent megtettek az opera megbuktatásáért, de mint arról hamarosan a margitszigeti színház közönsége is meggyőződhet, szerencsére nem jártak sikerrel.

Azt kevesen tudják, hogy Rossini, a korszakalkotó komponista zseni az egész operát összesen négy hét alatt írta meg. A mű azonban nem összecsapott, rácáfol a közmondásra, miszerint jó munkához idő kell. A szerzemény érdekessége, hogy megírásakor a zeneszerzőnek a bemutatóig már nem volt elég ideje, ezért saját magától lopott, és az egy évvel korábban írt „Elisabetta” című opera nyitányát iktatta az új darab elé. A nyitány, mint önálló zenekari szám, talán még az operánál is népszerűbb, ismertebb lett. Persze kis túlzással, mert A sevillai borbély sikerét, és a benne rejlő történet és zene kedves humorát semmi nem múlhatta felül, immár 204 éve.