A KKV-alap (SME Fund) célja az oltalomszerzés megkönnyítése. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására szolgál, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. A KKV-alap végrehajtását az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi. Az idei évben a teljes költségvetés 20 millió euró, és a támogatások igénybevételéért 2024. december 6-ig lehet jelentkezni (vagy amíg az alap ki nem merül).

Az SME Fund a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére is lehetőséget nyújt, viszont ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni (IP Scan).

A védjegyek és formatervezésiminta-oltalmak esetében 1000 euró támogatást lehet szerezni. A költségtérítés mértéke az EU-n vagy Magyarországon belül érvényes oltalmakra 75 százalék, az EU-n kívül érvényes oltalmakra 50 százalék. A támogatás tartalmazza a bejelentést, az áruosztályt, vizsgálatot, a regisztrációt, a közzétételt és a közzététel halasztásának díját is.

A szabadalmak esetében 3500 eurós támogatást biztosít az alap. A költségtérítés mértéke egységesen nemzeti és EU-s szinten is 75 százalék – a 3500 euróból 1500 fordítható adminisztrációs díjakra, 2000 euró pedig a jogi költségekre. A közösségi növényfajta oltalmak esetében költségtérítés mértéke a bejelentési díj 50 százaléka lehet. Az összeg 1500 euró.

2023-ban csaknem 36 ezer vállalkozás élt a KKV-alap pályázati lehetőségével – ebből 297 magyar cég kapott támogatást mintegy 155 ezer euró értékben. A magyar kkv-k 294 esetben védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, 18 esetben szabadalmak, 3 esetben pedig közösségi növényfajta oltalmak megszerzésére igényeltek támogatást. Egy-egy magyarországi pályázónak átlagosan 717 eurót ítéltek meg.

Szintén az iparjogvédelmi oltalomszerzés támogatását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott Iparjog pályázat, mely a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is elérhetővé válik. A támogatás mértéke e hazai finanszírozású pályázati lehetőség esetén 100 százalék, és nem csupán cégek, de magánszemélyek számára is lehetőséget nyújt szabadalmak, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, illetve növényfajta oltalmak megszerzésének finanszírozására.

Az igényelhető összeg 100 ezer forinttól akár 7,5 millió forintig is terjedhet, és a hazai mellett az európai és nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések finanszírozására is felhasználható. Emellett további előnye, hogy a bejelentés költségei, a szabadalmi ügyvivői szolgáltatások költsége, illetve akár fordítási díjak is finanszírozhatók a pályázatból.

Lábody Pétert, az SZTNH jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettesét Lakatos László kérdezte a részletekről.