Magyar kezdeményezésre indult el 2016-ban a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely megalapítása óta arra törekszik, hogy kedvező feltételeket teremtsen Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia azon vállalkozásai és feltalálói számára, akik a világ 157 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) igénybe veszik.

Az októberben elindított szolgáltatások, az Újdonságkutatás és a Szabadalmazhatósági Véleménnyel Kiegészített Újdonságkutatás (összefoglaló néven: Globális Szabadalmi Kutatási Szolgáltatások) szakértő választ ad egy találmány vagy technikai megoldás újdonsága és szabadalmazhatósága kapcsán. A kutatást a PCT eljárásokban gyakorlott szabadalmi elbírálók végzik azon adatbázisok felhasználásával, amelyeket a PCT hatósági feladatok ellátása során használnak.

„A VSZI célja, hogy az új szolgáltatásokkal tovább segítse a bejelentőket a nemzetközi szabadalmi rendszer hatékonyabb igénybevételében és támogassa a megalapozottabb oltalomszerzési döntéshozatalt. Ezzel is alapvetően a V4-ek nemzeti innovációs szereplőit és ökoszisztémáit támogatjuk, ugyanakkor az új szolgáltatások nemcsak a visegrádi szerződő államok és a szomszédos országok állampolgárai és jogi személyei számára elérhetőek, hanem azokat származási országtól függetlenül bárki igénybe veheti" – emelte ki Stadler Johanna, a Visegrádi Szabadalmi Intézet igazgatója.

Az angol nyelven igénybe vehető lehetőségek legfeljebb négy hét alatt adnak releváns információkat, amelyeknek segítik a szabadalmakkal kapcsolatos döntéseket. További segítség, hogy nincsenek bonyolult alaki követelmények a találmányok ismertetésével kapcsolatban.

„A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál célunk, hogy régiónkból minél több innovatív vállalkozás tudjon külföldön is szabadalmat szerezni. Ebben a Visegrádi Szabadalmi Intézetre olyan partnerként tekintünk, amely a magyar szabadalmi bejelentők támogatása mellett szolgálja régiónk összetartozását, egymás jobb megértését, és lehetővé teszi azt is, hogy a V4-ek szabadalmi bejelentői könnyebben tudjanak érvényesülni a nemzetközi piacokon. Mindez jól reagál a kormány Neumann János Programban lefektetett célkitűzésére, amely a vállalkozások, egyetemek, kutatóhálózatok iparjogvédelmi aktivitását kívánja fokozni" – hangsúlyozta Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

Az új szolgáltatások semmilyen formában nem veszélyeztetik a szabadalom megszerzését, mivel a találmány, annak műszaki megoldása, vagy az eljárás titokban marad. Amennyiben pedig a kapott eredmények alapján az ügyfél szabadalmi bejelentést tesz, a kapott információkkal rugalmasan alakíthatják bejelentésüket.