Ma este ismét összeülnek az amerikai jegybank szerepét betöltő intézet döntéshozói, de az elmúlt időszaktól eltérően most nem várható nagy bejelentés a Fed részéről – mondta az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője a Reggeli Monitorban. A testület az irányadó rátát 0-0,25 százalék közé vágta, miközben folyamatos állampapír és vállalati kötvény vásárlásokkal igyekszik enyhíteni a koronavírus miatti gazdasági krízist. Emellett ékes szószólója a kormányzati mentőcsomagoknak, amelyekből már eddig sem volt hiány, de hamarosan érkezhet az újabb: a republikánusok már elő is terjesztették az ezermilliárd dolláros tervüket.

A csomagban szerepel egy egyszeri, 1200 dolláros gyorssegély, amit minden felnőtt amerikai megkapna, csakúgy, mint áprilisban. Ugyanakkor viták is övezik a csomag elfogadását, hiszen a demokrata párti képviselők nem értenek egyet azzal, hogy a javaslat kétharmadával – 600 dollárról 200 dollárra – tervezi visszavágni a járvány miatt nyújtott munkanélküli gyorssegély összegét. A republikánus oldal ezt azzal indokolja, hogy szerintük a magasabb összeg nem elég ösztönző ahhoz, hogy a segélyben részesülők visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Visszatérve a Fedhez: a monetáris politikai eszközök között felmerült a hozamgörbe kontrollprogram, ami célzottan a hosszabb kötvény lejáratokon avatkozna közbe. Jelenleg az amerikai tíz éves állampapír hozama 60 bázispont alatt van, egy évvel ezelőtt még két százalékos hozammal kalkulálhattak a befektetők. De párhuzamosan zajlik az inflációs célkövetési rendszer felülvizsgálata is, az ezzel kapcsolatos bejelentések is csak később várhatók – tette hozzá Varga Zoltán. Az elemző szerint a folyamatos fiskális ösztönzések nehéz helyzetbe hozzák majd a következő amerikai elnököt, legyen ő Donald Trump, vagy Joe Biden. Ugyanis a következő négyéves ciklusban meg kell majd küzdenie a rohamosan megugró államadóssággal, ami akkor is komoly feladat, ha a nagyon laza monetáris politika miatt rendkívül olcsó az adósság refinanszírozása.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. Varga Zoltánnal Szűcs Péter beszélgetett.