„Az agráriumban is jelentős lehetőségek vannak. Bár az ipar és a mezőgazdaság elsőre markánsan különböző ágazatnak tűnik, de mégis csak mindkét szektorban az a lényeges, hogy milyen eredményeket, hatékonyságot tudnak elérni a cégek. Például egy tehenészetben az az egyik fő kérdés, hogy miként maximalizálható a tejhozam. Mivel állatállományról van szó, így az iparhoz képest jóval nehezebben feltérképezhetők a tejhozamot befolyásoló belső és külső tényezők. És itt el is jutunk az informatikához: a kihelyezett szenzorokkal ugyanis folyamatosan, valós időben nyomon követhető az istálló hőmérséklete, páratartalma és más környezeti viszonyok" – sorolta a Trend FM Nap vendége műsorában Bőthe Csaba, az Invitech marketing- és üzleti támogatások igazgatója.

Az istállókba, szántóföldekre kihelyezett eszközöknél fontos tényező az energiaellátás, valamint az adatok megfelelő továbbítása és tárolása is. „Olyan hálózatot érdemes fejleszteni, amely nagyon kevés energia felhasználásával kommunikál az érzékelőkkel, ennek következtében a szenzorok éveken keresztül tudnak működni" – utalt a szakember a LoRa-hálózat előnyeire.

Az Invitech bővülő LoRa (Long Range) hálózata egy alacsony energiaigényű, vezeték nélküli adatátviteli rendszer, amely nagy hatótávolságra képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt kiválóan alkalmazható például mobillefedettség vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken is. A továbbított adatok tárolása természetesen az Invitech adatközpontjában történik, és a nemrég bevezetett IoT Insights szolgáltatásuk részét képezik a megfelelő alkalmazások, platformok is.

„A nagy mennyiségű adatgyűjtés segítségével elemzések és prognózisok készíthetők, valamint az IoT-rendszer a beavatkozási lehetőségekre is felhívja a figyelmet. A platform értesítést küld a gazdálkodónak például arról is, hogyha a tehenészet esetében éppen párásításra vagy szellőztetésre van szükség a jobb tejhozam eléréséhez" – fejtette ki az igazgató.

Az infokommunikációs vállalat szeptemberben jelentette be az IoT Insights menedzselt IoT-megoldás bevezetését. A társaság a hálózati beruházások mellett a Dolgok Internete (Internet of Things) technológia alkalmazási területeinek szélesítésére is nagy hangsúlyt fektet.

Agrárfejlesztésektől az okosfalvakig

A pilot programok közül kiemelhető, hogy Győrben a helyi közműszolgáltató hatékony fogyasztásmérésének lehetőségeit tesztelték, míg Rábapordányban, Bicsérden és Szilen agrárvállalkozások hozamnövekedéséhez és termelés-optimalizálásához járulnak hozzá az Invitech IoT-megoldásai. Ezeken túlmenően a logisztikában és az építőiparban is alkalmazzák már az infokommunikációs cég fejlesztéseit.

„A menedzselt szolgáltatásunk elnevezése – az IoT Insights – nyilván nem véletlen, hiszen utalni szerettünk volna arra, hogy mélyebb betekintést adunk a vizsgált 'dolgok' hátterébe. A Dolgok Internete technológia természetesen számtalan más területen is alkalmazható, így például okosfalu programot is indítottunk. Ceglédbercel erre az egyik kiváló példa. Okosvárosokról sokat lehet hallani, az okosfalu viszont kevésbé volt fókuszban. Mi az Invitech-nél szeretnénk a kisebb településekre is fókuszálni, és azt látjuk a falvak, községek részéről, hogy ők is nyitottak ezekre az innovációkra" – összegezte a marketing- és üzleti támogatások igazgató.