1980 óta folyamatos a népességfogyás, a tavalyi mérési adatok szerint a népességszám 3,4 százalékkal zsugorodott 2011-hez képest. Hazánkban 2 millió nyugdíjas él jelenleg, ami hasonló tendenciát mutat, mint ami a legtöbb, a népesség elöregedésével küzdő fejlett európai országra jellemző.

A 2022-es népszámlálás adataiban nemcsak a népesség sűrűségét vizsgálták, hanem a lakosok területi elhelyezkedését is. A nagyvárosok népessége csökkent, vonzáskörzetüké viszont nőtt az elmúlt évben – mondta a tavaly őszi népszámlálás projektvezetője. Budapesten 1,7 millióan éltek, csaknem 47 ezerrel kevesebben, mint 11 éve. A vidéki városok közül Debrecen a legnépesebb, 200 ezer fővel, ám 12 ezer lakossal ott is csökkent a népesség.

Kovács Marcell szerint ez a tendencia jórészt a koronavírus-járvánnyal magyarázható, ugyanis a vírus miatt sokan költöztek el a városokból az agglomerációba. Eközben hiába csökken a lakosságszám, az ország lakásállománya folyamatosan bővül. 2022-ben 4,6 millió lakás volt az országban, ami 190 ezerrel, 4,3 százalékkal több a 2011-es mérésekhez képest. Emellett nőtt a lakások mérete is, egy lakásra ugyanakkor kevesebb lakó jut. Berla Attila interjúja a Reggeli Monitor műsorunkból.