Németh Attila a Monitor Délután című műsorunkban kiemelte: a Perfect Pick lehet a megoldás az e-kereskedelem egyre növekvő elvárásainak teljesítésére. A rendszer skálázható és kis helyigényű, így például kihasználja a raktár belmagasságát, növelve az áteresztőképességet és a hatékonyságot.

Az együttműködéssel a magyar cég egyedi engedélyt kapott a Perfect Pick, az „áru a személyhez" (goods-to-person) elvű automatizált tárolási és visszakereső rendszer (AS/RS) és a Sure Sort kompakt szortírozó megoldások értékesítésére. Az interjúban szó volt arról is, hogy egyre költségesebb a raktárak létrehozása: szűkös a kínálat, az árak emelkedtek, és a létesítmények kialakítása sem mindig ideális, így a rendelkezésre álló terület minél nagyobb kihasználása sokkal inkább előtérbe kerül.

A raktárautomatizálás segíthet a munkaerőhiány áthidalásában, illetve abban is, hogy az energiaköltségeket drasztikusan visszavágják a cégek. A robotizált eszközök gyorsaságuk, pontosságuk mellett ugyanis nem igényelnek olyan szintű hűtés-fűtést és világítást, mint a humán dolgozók.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta: ebben a szegmensben 5-10 százalék között lehet azon hazai vállalkozások aránya, amelyeknél már alkalmaznak valamilyen szintű automatizációt. Hozzátette: „a logisztikai robotizáció nagyon fiatal iparág a világban, nincs még 10 éves, mivel itt nem voltak korábban megfelelő technológiai fejlesztések. A mesterséges intelligencia alapú technológiák, és azon belül a LiDAR megjelenése hozott előrelépést. A nagy felbontású lézerszenzorok alkalmazása ugyanis lehetővé teszi, hogy a logisztikai robotok már önállóan, autonóm módon tudjanak mozogni a raktárházakban".

A magyarországi és a régiós piac is relatíve kicsinek számít. Emiatt nem jellemző, hogy kizárólag egy adott eszközzel vagy egyetlen gyártónak az eszközeivel dolgoznak. „Itt az üzleti, logisztikai problémát kell megtalálni, és ahhoz rendelni a megoldást. Egy-egy problémánál akár többféle robotizációs fejlesztés is segíthet – attól függően, hogy mi a technikai igény, illetve mekkora a pénzügyi büdzsé."

A vezérigazgató azt is kiemelte, hogy az utóbbi időben az e-kereskedelem ugrásszerű növekedésével felértékelődött a termékek mielőbbi kiszállítása – akár már egy nap alatt. Erre a piaci kényszerre való reagálásban szintén fontos szerephez jutnak az intralogisztikai projektek.

Az Advanced Robotics vezérigazgatóját Érczfalvi András kérdezte a részletekről.