Hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatót tesz közzé az államháztartás augusztusi, illetve első nyolc havi helyzetéről. Az államháztartás központi alrendszerének 2014. első héthavi hiánya 851,4 milliárd forint volt.

Az első héthavi deficit az éves előirányzat 86,5 százalékát tette ki. Az NGM az adatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a hiány nagyságának lefutása nem időarányos, és az uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

A szaktárca szerint a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek a költségvetési egyenleg alakulását jelentősen befolyásolják. Ezek a pozitív folyamatok a korábbi évekhez képest az év második felében érvényesülnek majd erőteljesebben.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését a külkereskedelmi termékforgalom 2014. január-júliusi alakulásáról. Júniusban - a második becslés szerint korrigált adatok alapján - a kivitel 6, a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit euróban számolva.

A kereskedelmi mérlegtöbblet júniusban 584 millió eurót tett ki, 79 millióval többet, mint a múlt év azonos hónapjában. Elemzők szerint idén kisebb lehet a külkereskedelmi mérleg többlete.


Kedden a kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmát teszi közzé a KSH. Júniusban 7,6 százalékkal, az első fél évben pedig 6,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 9 százalékkal közel 30,8 milliárd forintra bővült júniusban, a fél évben pedig 10,1 százalékkal 142 milliárd forintra nőtt.

Szerdán a fogyasztói árak augusztusi alakulását publikálja a KSH. Júliusban 0,1 százalék volt az infláció, miután az előző három hónapban csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz, júniushoz mérten 0,2 százalékkal emelkedtek az árak. Londoni pénzügyi elemzők zéró körüli éves szintű inflációt vártak júliusra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán hozza nyilvánosságra augusztusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Az MNB Monetáris Tanácsa augusztus 26-án változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Pénteken az ipar júliusi részletes adatait ismerteti a KSH. A július 5-én publikált előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene a hetedik hónapban 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami meghaladta az elemzők várakozásait. Az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás. Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest.

Ugyancsak pénteken ismerteti a KSH a január-júliusi mezőgazdasági termelői árakat. Júniusban tovább gyorsult a növényi termékek termelői árának csökkenése, és a májusi 14,9 százalékos árcsökkenés után 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint egy évvel korábban.

Az élőállatok és állati termékek felvásárlási árának növekedése lassult, 1,9 százalék volt a tizenkét havi drágulás a májusi 2,3 százalék után. Összességében a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára 9,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly júniusban.