Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén bemutatta a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenységét. Az eseményen előadást tartott dr. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára is.

A 2022. november 17-én Zalaegerszegen megtartott ülésen a GVH elnöke elmondta, hogy a hatóság azért dolgozik, hogy a fogyasztók minél közvetlenebbül érezzék a verseny jótékony hatásait.

„Magyarországon a fogyasztóvédelem stabil lábakon áll. A kormányhivatalokon belül működő fogyasztóvédelmi hatóság az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányításával országszerte odafigyel a magyar emberekre. Ezt a munkát jól kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank pénzügypiaci fogyasztóvédelmi, valamint a gazdasági verseny érdemi érintettsége esetén a GVH fogyasztóvédelmi tevékenysége" – emelte ki előadásában Rigó Csaba Balázs.

Kifejtette: „a Gazdasági Versenyhivatal az EU-ban működő versenyhatóságok azon szűk köréhez tartozik, amelyek kettős hatásköri felhatalmazással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a GVH feladata nem csupán a gazdasági verseny védelme, hanem a fogyasztóvédelmi hatósági fellépés támogatása is, törvény alapján ráruházott hatáskörénél fogva. Az unióban mindössze 9 tagállami hatóság rendelkezik hasonló párhuzamos hatáskörrel" – hívta fel a figyelmet.

Előadásában az elnök kitért a többi között a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépés jogérvényesítő rendszerére, az elmúlt időszak jelentősebb fogyasztóvédelmi eljárásainak bemutatására, a digitális piacok szabályozásának kérdéseire, a fogyasztók érdekében létrejött hazai és nemzetközi hatóságközi együttműködésekre, illetve az Európai Unió lakossági felméréseiből leszűrhető pozitív visszajelzésekre.

Dr. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a zalaegerszegi eseményen elmondta: „paradigmaváltás zajlik a fogyasztóvédelem területén, és az új szabályok tekintetében rendkívül fontos a fogyasztói tudatosság növelése". Mint mondta: „a fogyasztóvédelemi politika négy fő területre fókuszál, a digitális fogyasztóvédelemre, a gyermekvédelemre, a fogyasztóvédelem elérhetővé tételére és az egységes joggyakorlat kialakításának támogatására".

Dr. Sifter Rózsa főispán így összegezte az ülésen elhangzottakat: „a mai Államigazgatási Kollégiumi ülés nagy részben a fogyasztóvédelem jegyében zajlott, hiszen két előadást is hallhattunk a szakterületről. A fogyasztóvédelem azért fontos, mert nemcsak a vásárlók, de a családok és a gyermekek védelmét is jelenti. Az államnak ezen a területen is őrködnie kell az állampolgári jogok felett, de feladata továbbá az európai uniós és magyar joggyakorlat összehangolása is".