Holnaptól csak magyar rendszámú, illetve magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak a kedvezményes, 480 forintos literenkénti áron a magyar benzinkutaknál – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány nem várta meg a július elsejei határidőt, máris szigorított az intézkedésen. Gulyás Gergely indokolja, hogy miért döntöttek így.

 

A hazai kutaknál kétféle árat kell majd feltüntetni, és csak a magyar rendszámú kocsik tankolhatják az árstop miatti olcsó üzemanyagból.

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy beszélt Charles Michel-lel, az Európai Tanács elnökével Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormány csak akkor tudja támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót, hogy ha bármilyen probléma lenne a vezetékes szállítással, akkor vissza lehet térni a hajókon történő szállításra. A magyar kormány még nem fogadja el az olajembargót, csak ha az unió megfizeti Magyarországnak az átállás költségeit. Jelen állás szerint a hajókon történő orosz kőolaj fogadását tiltaná meg az Európai Unió.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter azt mondta a kormányinfón, hogy ragaszkodnak az idén 4,9 százalékos, jövőre 3,5 százalékos államháztartási hiány eléréséhez. Ennek elérése érdekében, illetve az orosz-ukrán háború gazdasági hatásainak finanszírozása miatt hozták létre a rezsivédelmi és honvédelmi alapot.

A jelenlegi ágazati különadók felett lesznek az extraprofit különadók, összesen 8 gazdasági területen. A banki extraprofit különadóból és a tranzakciós illeték kibővítéséből 300 milliárd forint költségvetési bevételt remélnek. A biztosítói szektortól 50 milliárd forint elvonás várható. Az energiaszektortól, főleg a MOL-tól, 300 milliárd forint. A kiskereskedelmi láncoktól 60 milliárd, a telekommunikációs szektortól 40 milliárd, a légitársaságoktól 30 milliárd, a gyógyszerszektortól 20 milliárd forint. Ezen felül jövőre újra lesz reklámadó, 15 milliárd forintos költségvetési bevétel várakozással.

Ez összesen meghaladja a 800 milliárd forintot. Ezen felül további 100 milliárd forintos plusz bevételi várakozása van a kormánynak abból, hogy emelik például a népegészségügyi adót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, de változik a cégautók adózása is. Ezeket a pénzügyminiszter fogja majd ismertetni hamarosan.

A plusz bevételek tehát idén összesen 900 milliárd forint tehetnek ki, ebből a rezsivédelmi 700, a honvédelmi 200 milliárd – közölte Nagy Márton. A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter szerint ez jövőre emelkedhet.

Az extraprofit bankadó alapja a bankok kamateredménye, valamint díj- és jutalékeredménye lesz, ez alapján osztják szét az adóterhet a piaci szereplők között. Nem májustól él az adótípus, hanem a teljes évre a bankszektornál.

Az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, az illeték felső összehatárát pedig tranzakciónként a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik mind az átutalások, mind az értékpapír-tranzakciók esetében. Az értékpapír-tranzakciók illetéke alól a Magyar Postánál és a Magyar Államkincstárnál végrehajtott tranzakciók mentesülni fognak.

A kiskereskedelemben a legnagyobb árbevételű vállalatoknál magasabb, a közepes bevételeknél alacsonyabb, a legkisebb bevételű vállalatoknál pedig nem lesz magasabb különadó. Gyakorlatilag a meglévő kiskereskedelmi adó kulcsát emeli meg a kormány. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter azt is mondta, hogy nem gondolják, hogy ez a plusz adókivetés megjelenne a majd a fogyasztóknál, áremelés képében.

Azokat a légitársaságokat érinti a különadó, amelyek Budapestet érintik járataikon, rájuk fogják terhelni az utasonként nagyjából 10 eurós terhet - közölte Nagy Márton. A miniszter szerint ez gyakorlatilag az összes Európában üzemelő légitársaságot érinti.

A kiadási oldalon is csökkentést hajt végre a kormány. A minisztériumok költségvetését csökkentik, az állami beruházásokat átütemezik és csak a piaci beruházásokat támogatják.

A kormányzati kiigazítások jegyében néhány száz fős elbocsátásra is lehet, amelyre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint van tér a közigazgatásban a digitalizáció miatt. Emellett beszerzési stopot is elrendelt a kormány. Május végén lejár a felmondási tilalom az egészségügyben, amelyet a kormány nem hosszabbít meg. Gulyás Gergely arra számít, hogy nem lesz tömeges felmondás az egészségügyben.

Kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is, hogy döntés még nincs róla, de a KATA adónemnél szeretnék kiszűrni a visszaéléseket ezért itt szigorítás várható. A kisvállalkozók viszont továbbra is élhetnek vele, például a fodrászok, cipészek, vagy újságírók. Havi 1 helyett 1,5 millió forint lehet majd a kedvezményesen adózó árbevétel, vagyis a katázással az eddigi 12 helyett 18 millió forintos éves árbevételig lehet majd kedvezményesen adózni, ha erről döntés születik.