A Magyarországon néma népbetegségnek számító idült veseprobléma (CKD) globálisan is egyre több embert érint. A legfrissebb szakmai becslések szerint ma már a felnőtt lakosság 15-20 százaléka küzdhet hasonló problémával. A gyógyulásban kulcsfontosságú a korai felismerés, ugyanis ez garantálja a súlyos szövődmények kialakulásának megelőzését és az életmódváltás sikerességét.

65 év felett minden harmadik ember él a CKD valamilyen formájával, amelynek felismerése a tünetmentes időszakban azért fontos, mert még az enyhe krónikus vesebetegséggel élőknél is növekszik más súlyos problémák kockázata. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása pedig 1,5-szer magasabb a krónikus vesebetegek körében.

Felismerhető kockázatok

Számos oka lehet annak, hogy valakinél kialakul a betegség. A leggyakoribb okok közé tartozik a cukorbetegség, a magasvérnyomás betegség (hipertónia), a szívbetegség, a vesében fellépő gyulladás, a magas koleszterinszint, illetve vizeletelfolyási akadály vagy nehezítettség, például vesekövek vagy prosztataproblémák miatt. Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók tartósan és rendszeresen történő használata is vesekárosodást okozhat. Családi halmozódás is előfordulhat, vannak ugyanis örökletes vesebetegségek.

Prof. Dr. Wittmann István egyetemi tanár, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke aláhúzta: „az enyhe vagy közepesen súlyos krónikus vesebetegség néma, azaz gyakran szinte észrevehető tünetek nélkül alakul ki. Ezért sok esetben véletlenül derül ki, amikor az orvosok rutinszerű egészségügyi ellenőrzéseket, vér- vagy vizeletvizsgálatot kérnek más problémák kivizsgálására. A korai felismerés nagyon fontos, hiszen előfordulhat, hogy a betegség nem okoz tüneteket, a vesekárosodás mégis hatással lehet az egészségre. Növelheti például a magasvérnyomás-betegség, a szívbetegség vagy a stroke kialakulásának az esélyét".

Az idült vesebetegség kialakulásának megelőzését életmódváltással és az alapbetegségek megfelelő ellenőrzésével lehet segíteni. Az egészséges életmód, a megfelelő gyógyszerek, valamint a rendszeres kontrollvizsgálatok kombinációjával a betegség egyensúlyban tartható. Ezt igazolja az is, hogy a kezelt krónikus vesebetegség 100 emberből csupán kettőnél alakul veseelégtelenséggé, és csak nagyon kevés páciensnek lesz szüksége vesepótló kezelésre, például dialízisre vagy vesetranszplantációra. A vesebetegeknél gyakran alakulnak ki azonban keringési problémák, illetve magasvérnyomás betegség, ezért vizsgálatokra és folyamatos kezelésre van szükségük.