Rakéták csapódtak be Afganisztán fővárosában, Kabulban az elnöki palota közelében. Sérültekről ugyan nincs hír, de a támadás körülményei az országban uralkodó állapotok romlását jelzik. A kormányellenes tálibok a szokásostól eltérően nem vették figyelembe a mekkai zarándoklatot lezáró három napos ünnepet, és nem hirdettek tűzszünetet a vallási esemény idejére. A megkérdezett biztonságpolitikai szakértő, Wagner Péter szerint az USA és NATO csapatok kivonulásával egyre inkább elfajulhat a helyzet az országban.

Érdekesség, hogy Afganisztán nemzeti hadereje létszámban és fejlettségben is bőven túlmutat a tálibok haderőn. Ennek ellenére mégis az a tapasztalat, hogy utóbbiak könnyűszerrel kerekednek felül a kormánypárti csapatokon. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a tálibok hittel és meggyőződéssel viselnek hadat, miközben a hadsereg fizetésért háborúzik. Az összecsapások zömében az afgán erők hamar megadják magukat és leteszik a fegyvert, meg sem próbálnak kitartani az erősítés megérkezéséig.

A tálib erők magatartása változó. Volt példa arra, hogy az elfogott katonák közül a vezetőket kivégezték, de sokszor elengedik a foglyokat, ha azok megesküsznek, hogy nem viselnek többet hadat a felkelőkkel szemben. A tálib erők az elfoglalt területeken sem lépnek fel a helyiekkel szemben, az olyan köztisztviselők, mint a tanárok, vagy egészségügyben dolgozók fennakadás nélkül folytathatják a munkájukat. A szakértő szerint ez azzal magyarázható, hogy a tálibok egy működőképes ország felett akarják átvenni a hatalmat.

A szakértővel Nagy Károly beszélgetett Reggeli Monitor című műsorunkban. Az interjút itt meghallgathatják: