Hogyan zárult az év utolsó hónapja a BÉT-en?

A nemzetközi tőkepiacokon a decemberi évzárás olyan volt, mint az év egésze. Összességében estek a részvénypiacok, és a globális növekedési kockázatokat jól mutatta, hogy a világ két legfontosabb áruja közül az olaj kifejezetten sokat gyengült, míg az arany már drágult. Ez általában a visszaesés és nem az impozáns növekedés előhírnöke.

A befektetők figyelmét az év utolsó hónapjában is éppen azok a folyamatok kötötték le, mint az év első 11 havában: enyhülhet-e a brexittel kapcsolatos bizonytalanság, hogyan változik a FED hangulata és miképpen érdemes értékelni, az egész tőkepiac számára irányt mutató amerikai technológiai papírokat.

Ebben a hónapban a brexittel és a technológiai papírokkal inkább csak a baj volt, egyedül, az amúgy ismét kamatot emelő FED kommunikációjában bukkantak fel tőkepiaci szempontból pozitívabb jelek. Egyre általánosabb várakozás, hogy az amerikai jegybanki szerepet betöltő intézmény 2019-ben nem feltétlenül fogja tudni ilyen ütemben emelni a kamatokat.

Magyarországon decemberben a blue chipek jól tartották magukat, de a hónap egészét nézve a tőzsdeindex tendenciáját tekintve helyben maradt: 40 109 pontról, 39 139 pontig apadt.

Indexértékek relatív változása

Az év utolsó havában az ünnepek és a kevesebb kereskedési nap miatt nem ritka az alacsonyabb forgalom. Ezúttal is ez történt, a decemberi 196,7 milliárd forintos részvényforgalom jelentősen alulmúlta a megelőző hónap kiugró, 348,5 milliárd forintos forgalmát, és kicsit alatta maradt a bázis 193,9 milliárd forintos értékének is. Ugyanakkor a 11,6 milliárd forintos napi átlagos forgalom már meghaladta a 10,2 milliárd forintos 2017. decemberi értéket, igaz a megelőző hónap 17,4 milliárd forintos napi átlagától természetesen ez az érték is elmaradt.

Az év utolsó hónapja több fontos tőzsdei újdonságot is hozott, sikeresen zárult a börze jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, a Budapesti Értéktőzsde december elejétől már hivatalosan is kalkulálja ezt az indexcsaládot. Emellett lezajlott két nagyon fontos csengetés is. A BÉT bemutatta a termékpaletta legújabb tagjait, egyrészt az új, jüan alapú strukturált kötvényeket. Valamint december 5-én megindult a kereskedés a BÉT Xtend piacán a Megakrán részvényekkel.

A vezető részvények decemberben is, csakúgy, mint az év nagy részében, sok jó hírrel szolgáltak és stabilak maradtak. Az OTP 101,7 milliárd forintos forgalom enyhén korrigált, a Bank erejét mutatja, hogy immár kedvezőbb értékeléseken forog, mint regionális versenytársai, a cseh, vagy a lengyel bankok. A Mol 34,4 milliárd forintos forgalom mellett 2,7%-kal visszaesett, de a társaság fundamentálisan jól teljesít. Talán egyedül a Richter Gedeonnak volt nehezebb éve, decemberben a Richter 3,5%-ot esett. A Magyar Telekom is korrigált egy kicsit, de ez érthetőbb a korábbi nagy emelkedés után.

A kisebb forgalmú papírok között két hónapon át a 4iG informatikai részvény vezette az áremelkedést, most a befektetők profitot realizálhattak, mert a részvény kiugró forgalom mellett 24,8 százalékot veszített az értékéből. Ezúttal a kisbefektetők inkább a Plotinusra ugrottak rá, hiszen a cég 48,4 százalékot drágult ebben a hónapban. Lassan új cégnevet szokhatunk meg a tőzsdén, az Altera már bejelentette, hogy felveszi az AutoWallis cégnevet.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versengésében a Concorde Értékpapír ezúttal 89,3 milliárd forintos duplikált forgalmat tudott összekereskedni, ezzel megelőzte a Wood & Company-t (87,8 milliárd forint) és az Erstét is (76,5 milliárd forint).

Milyen év volt 2018?

Ami 2018 egészét illeti, három kimagasló év (2015, 2016, 2017) 44, majd 34, végül 23 százalékos indexemelkedése után 2018-ban a BUX 0,6 százalékkal enyhén visszaesett. Ha a historikus adatokat nézzük, akkor a BUMIX és a CETOP index sem panaszkodhatott.

BÉT 3 éves historikus adatok

A BUX indexet kiemelve, annak elmúlt tíz éves hozamait külön vizsgálva, az utolsó négy esztendő adatai mutatják azt a teljesítményt, ami miatt nem csak a régióban, de világszinten is még mindig kiemelkedő a vezető magyar index.

A forgalmi adatok erősek maradtak, igaz a bázist csak kismértékben tudták felülmúlni. 2018-ban a
Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiacának a forgalma a megelőző évi 2690 milliárd forintról, 2791 milliárd forintra duzzadt, ami 3,7 százalékos növekmény. A befektetők érdeklődése nem változott, 2018-ban is a részvények közül az OTP, a Richter, a Mol, az Opus és a Magyar Telekom forgalma emelkedett ki. A tíz legforgalmasabb részvény közé még a 4IG, a Konzum, az Appennin, az Est Media és az OTT1 férkőzött be 2018-ban.