A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény rendelkezései szerint a munkáltató köteles a munkavállaló részére a munkaviszony teljesítésével felmerült szükséges és indokolt költséget megtéríteni. Ilyen például a bejárással kapcsolatos utazási költség.

Ha a dolgozó személygépjárművel utazik a munkavégzés helyére, akkor a rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (ha például bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy 10 év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van) mindenképpen jogosult a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) értelmében a munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg (15 forint/kilométer) 60 százalékára, azaz 9 forint/kilométer összegre. A költségtérítés – a munkáltató esetleges kiegészítése alapján – 15 forint/kilométer összegig adómentesen nyújtható.

Ez a kedvezmény különösen, de nem kizárólag a saját gépjárművel történő munkába járás esetében alkalmazható, így nincs akadálya annak sem, hogy adómentes – kilométer-alapú – költségtérítést nyújtson a munkáltató a kerékpárral, rollerrel vagy egyéb járművel munkába járó dolgozónak a fenti összegig – erősítették meg a Világgazdaságnak a KCG Partners Ügyvédi Társulás jogi szakértői. További lehetőség az egyre népszerűbb autómegosztó szolgáltatás igénybevétele is.

Bicikli is bérelhető

2022. január 1-jétől kedvező – de nem egységes – adószabályok vonatkoznak arra az esetre is, ha a munkáltató – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpárt biztosít a munkavállaló részére.

Az Szja tv. szerinti adómentesség csak arra vonatkozik, ha a munkáltató biztosítja a kerékpárt, de nem adja a magánszemély tulajdonába. A társasági adó törvény (Tao tv.) nagyvonalúbb, eszerint elszámolható a munkáltató oldalán a dolgozó részére a kerékpár vásárlása, átadása, használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás.

Parkolás mint költségtérítés

Az Szja tv. nem nevesít kifejezett mentességet, költségtérítést a parkolási költségek kapcsán (akár utcai parkolás, akár „saját névre szóló" parkolóhely esetében). Így főszabályként – abban az esetben, ha a munkáltató közvetlenül megtéríti a munkavállaló parkolási költségeit – az így juttatott parkolási hozzájárulás nem önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, és a munkabér módjára adózik.

Más megítélés alá eshet az az eset, ha a munkáltató meghatározott számú parkolóhelyet bérel, amelyet valamennyi dolgozója igénybe vehet, de a tényleges igénybevétel nem névre szól, és az egyedi igénybevétel nem követhető. Ebben az esetben szóba jöhet az egyes meghatározott juttatásként történő minősítés is, aminek adóterhe (33,04 százalék) valamivel kedvezőbb a munkabérnél.

A belvárosi parkolóházak többféle módon szolgálhatják ki a munkavállalók igényeit, ezek között az egyik legnagyobb piaci szereplő, a Care Park hálózatánál jelenleg a legkedveltebb szolgáltatás a bérletes parkolás, amely 2022-ben a több mint félmillió behajtás 40 százalékát tette ki.

Ennél a lehetőségnél a vállalat bérletkártyát vásárol a dolgozóinak, amellyel korlátlan mozgással vagy limitált behajtással is tudnak közlekedni, így mindig annyian hajthatnak be a flottából, amennyit épp az adott cég egyszerre engedélyez. Ezek a kártyák számos módon konfigurálhatók, megadott napokra, napszakokra beállíthatók.

Ezenfelül a munkavállalók kaphatnak feltölthető bérletkártyát, amelyre a munkaadó is képes egyenleget feltölteni, valamint az alkalmazott is, így akár munkaidőn kívül is használhatja a parkolót kedvezményesen.