Érdekesség, hogy a globális chiphiányt sem érezték meg a cégek, miközben sokat arra számítottak, hogy a technológiai vállalatoknak gondot fog okozni a globális ellátási lánc akadozása. A gyorsjelentési számokról az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzőjét, Józsa Bencét Péller András kérdezte.

A vártnál nagyobb, rekordszintű negyedéves nyereségről és bevételről számolt be  a Microsoft. A világ legnagyobb szoftvervállalata a június végével záródott három hónapban adózott nyeresége éves összevetésben 47 százalékkal, 16 milliárd 458 millió dollárra nőtt. Az eredményjavulásban fontos szerepet játszott az intelligens felhő üzletág, amelynek bevétele 30 százalékkal ugrott meg. A Microsoft piaci tőkeértéke mintegy 2200 milliárd dollár, az idén eddig csaknem 30 százalékkal nőtt.

Az Apple kiemelkedő negyedévet produkálva, 81 milliárd 430 millió dolláros bevételt ért el. Egy részvényre jutó nyeresége 1 dollár 30 cent lett. A cég éves alapon megduplázta nettó nyereségét. Az iPhone eladások 50 százalék körüli emelkedést mutatva 39,6 milliárd dollárt tettek ki. Ugyan a vállalat nagyszerűen teljesített a negyedév során, jelezték, hogy a harmadik negyedév gyengébb lehet a chiphiány miatt. Ez főleg az iPad és Macintosh eladásokat sújthatja.

Az Alphabet, a Google anyavállalata, szép teljesítményt mutatott a negyedév során. A bevétel elérte az 51 milliárd dollárt. 27 dollár 66 centes egy részvényre jutó nyeresége kiemelkedő. A felhő szegmens 54 százalékot növekedett, elérve a 4,6 milliárd dolláros bevételt. A hirdetésekből származó bevétel 69 százalékot emelkedett éves bázison. A Youtube bevétele is közel 84 százalékot emelkedett.