Idén az okleveleket dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, továbbá dr. Barna Zsolt, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke és Erdélyi Barna, a Waberer's International vezérigazgatója adta át.

Negyedévszázados együttműködés

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank együttműködése igen hosszú és sikeres múltra tekint vissza. Összefogásukkal immáron 25 éve minden tanévben kiválóan tanuló, ám szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal élhet az ösztöndíjprogram által biztosított lehetőséggel.

A Gyermekmentő Szolgálathoz évről-évre beözönlő pályázatok száma bizonyítja, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre. A túljelentkezés 110-szeres. Jelenleg a pénzintézet egy hároméves szerződés keretében évente mintegy 50 millió forinttal támogatja a nonprofit szervezet munkáját.

Hallgassa meg Lakatos László összeállítását, amelyben Edvi Péterrel, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-elnökével, Kutas Istvánnal, az MKB Bank kommunikációs ügyvezető igazgatójával és Tarsoly Tamara óvónővel beszélgetett.

Az MKB Bank 1997-ben alapította az ösztöndíjat. Azóta – az NGYSZ bevonásával – minden évben pályázatot hirdetnek, amelyre mindazon tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46.000 forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén egészen a mesterdiploma megszerzéséig kaphatják az ösztöndíjat. Kezdetben évente 20 gyermek kapott ilyen támogatást, majd ez a szám évről-évre emelkedett, elérve a jelenlegi 186 főt. Ebből az MKB Bank 100 gyereknek fizeti az ösztöndíját.

A kezdeményezéshez több cég – így a Waberer's International és a Zsidai Csoport –, illetve magánszemélyek is csatlakoztak, akik 86 gyereket és fiatalt támogatnak. A pénzintézet minden tanév elején oklevéllel jutalmazza a programban részt vevő gyerekeket. Az MKB Bank ösztöndíja jelenleg havonta 35.000 forint. Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek a programból. A kiesett és végzős diákok helyére a Gyermekmentő új felhívást ír ki. A bejutó tanulók többségének tanulmányi átlaga 5,0, szorgalmas, ambiciózus gyerekek, fiatalok. A pénzintézet a pályakezdő, volt ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni, ezért 2009-ben létrehozták a Végzett Diákok Klubját.