Utóbbi témát szakértőkkel járja körül a Trend FM OPTIMUM című méréstechnikai és irodai folyamatfejlesztő műsora péntekenként a 17 órai hírösszefoglaló után. A május 5-i rész a kollaborációs technikák és módszerek elsajátításával és alkalmazásával foglalkozik.

Üzleti kollaboráció több szinten is létezhet, megtalálható a céges it-infrastruktúra és az azzal dolgozók között, de működnie kell a munkavállaló és a cég, a cég és az ügyfél, sőt a vállalkozások egymás közti kapcsolatában is.

Az informatika csak támogat minket, a tényleges hozzáadott értéket a munkavállaló jelenti, ezért fontos a dolgozói elhivatottság erősítése. Ma a technika jár előrébb, így a korszerűsítéseknél figyelni kell arra is, mennyire lesz az komfortos az alkalmazottaknak – ezt már Gáll Tamás, játékosítási szakértő, a Centaer Consulting ügyvezetője mondja.

Bácsfalvi Mihály, a Groupama Biztosító vezérigazgató helyettese viszont arra az ellentmondásra hívja fel a figyelmet, hogy az it szabványosított megoldásokban gondolkodik, tehát ha új it-rendszert rendelünk, tisztában kell lennünk azzal is, hogy meddig akarjuk figyelembe venni az egyedi igényeket.

Fontos a folyamatos mérés, hogy elkerüljük a katasztrófákat, vagy a robosztus rendszerek utólagos és drága módosítását – hangsúlyozza a „folyamatsebész” Mészáros Zsolt. A MOTIMENT kutatásvezetője szerint a hatékony együttműködés rendszere nem tartható fenn folyamatos edukáció nélkül sem.  A tudás háromrétegű; a lexikális, az erre alapozó alkalmazott, valamint a gyakorlati tudás. A hazai iskolarendszer azonban, ami a leggyorsabban felejthető lexikális tudásra épít, egyáltalán nem segíti a vállalati szférát.

Kis-Forgács Éva, a Magyar Telekom működéstámogatási központjának a vezetője szerint a kollaborációt is tanítani kell, ezt a tudást a tanácsadó szolgáltatók adhatják át. Az így képződő tréninghegyek 70 százalékával azonban nem elégedettek, hiányzik a visszamérés, az ott tanultak zöme könnyen felejtődik.

A szakértők abban viszont egyetértenek, hogy a hosszú távú eredményekhez jól megtervezett motivációs rendszerekre van szükség.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

De mi legyen az irodai papírmunkával? – ezt a témát már a következő, május 12-i adás taglalja, amit az Audi, a Green Packaging, az xFLOWer és a MOTIMENT szakértői járnak körül.