A MEGAKRÁN Nyrt vezetői indították el a Budapesti Értéktőzsde kereskedését 2021. december 17-én. Ez az ünnepélyes csengetés a Megakrán életében már a második alkalommal történt meg, ezúttal a BÉT szabályozott piacára a Standard kategóriába kerültek át. A Megakrán szintlépését követően megkezdődött a kereskedés a társaság részvényeivel a BÉT Standard kategóriájában. Ezzel a lépéssel bővült a kibocsátott részvények száma is, mert forgalomba kerültek azok a részvények, amelyeket az októberi tőkeemelés során a KÉSZ Holding Zrt jegyzett le. A KÉSZ Holding Zrt ezzel közel 20 százalékos mértékben lett a MEGAKRÁN tulajdonosa, egyben stratégiai partnere.

Vitkovics Péter, a Megakrán felügyelőbizottságának elnöke azt mondta Trend FM tőzsdei háttérműsorában, a Prémiumkategóriában szeretnének továbbnövekedni. „Sikerült eloszlatni azokat a kételyeket, hogy a tőzsdére lépés csak nagyon-nagyon nagy cégeknek való, illetve, hogy túl erős szabályoknak kell megfelelni, ami nagyon nehéz. Ezt kis- és középvállalkozásként sikerült megugrani, és az ilyen méretű vállalatok sokszor többet tudnak profitálni a tőzsdei jelenléttel, mint a nagyvállalatok” – tette hozzá Vitkovics Péter. A Megakrán felügyelőbizottságának elnöke beszélt arról is, hogy reményei szerint nemcsak az árbevételben és a nyereségben látszik majd a KÉSZ megjelenése tulajdonosként, hanem a Megakrán részvényárfolyamában is. 4 hónapig már dolgozott együtt a két cég a Mercedes egyik gyártócsarnokának építésénél.

Vitkovics Péter azt is mondta, hogy az Xtend kategóriából a Standard-be átkerülés automatikusan növelheti a likviditást. Minél több részvénytulajdonost szeretnének a jelenlegi 500 mellé. Azért is bíznak ebben, mert az Xtend-del szemben, a Standard kategóriába kereskedett részvényeket már minden bankon és brókercégen keresztül lehet vásárolni. Az új kategóriában már megjelenhetnek vevőként a külföldi befektetési alapok is.

„Nemcsak a vevői-, hanem a befektetői kört tekintve is ki kell menni a nemzetközi piacra. Ez a további tőkebevonás szempontjából is nagyon fontos. Sokkal erősebb visszajelzés, hogyha nemcsak magyar alapok, hanem akár külföldi alapok is megjelenhetnek a befektetők között” – vallja Vitkovics Péter. A Megakrán felügyelőbizottságának elnöke elmondta még azt is, hogy a 2020-as év visszaesése után, 2021 nagyon jó üzleti év volt számukra. Szerinte a jó cégek tudnak alkalmazkodni a válsághoz is, így a tőkéhez való hozzáférésük biztosított. Az eszközkapacitás bővítésével szeretnék a Megakrán területi működési hatályát is kiterjeszteni. Nemcsak új eszközöket szeretnének vásárolni, hanem céges felvásárlásokban is gondolkodnak.

„A növekedésnek bőséges forrása van. A versenytársak kárára is szeretnének bővülni. Az még ugyanakkor odébb van, hogy osztalékfizető részvénnyé váljon a Megakrán” – előlegezte meg a következő éveket Vitkovics Péter, a Megakrán felügyelőbizottságának elnöke. Nagy Károly kérdezte a Prémiumkategóriában.