Bár a szervezőbizottság eddig ragaszkodott az eredeti, idén nyári, július 24-i rajthoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra nehezedő nyomás most az ötkarikás játékok elhalasztását valószínűsíti. A NOB elnöke, Thomas Bach a hétvégén arról beszélt: a következő négy hétben hoznak végső döntést az olimpiával kapcsolatban, a vészforgatókönyvek között az olimpia halasztása igen, törlése viszont nem szerepel. Már több ország bejelentette: bojkottálja a játékokat, ha azokat az eredeti időpontban rendezik meg. Ilyen ország Kanada és Ausztrália, de az Egyesült Államok is egyértelműen a halasztás mellett teszi le a voksát.

Az USA Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága elsősorban azzal érvel, hogy zavarok vannak a versenyrendszerben, az edzéslehetőségek és a doppingellenőrzés terén, de ha még enyhíteni is lehetne ezeken a gondokon, akkor is halasztani kellene az olimpiát a jelenlegi vírushelyzetben. Olimpiát eddig halasztani nem, csak törölni kellett, öt alkalommal, a két világháború miatt (a ’16-os, ’40-es és ’44-es nyári, valamint a ’40-es és ’44-es téli játékokat). Tegnap egyébként már Japán miniszterelnöke is amondó volt, hogy a sportolók egészsége a legfontosabb, ezért valószínűleg a halasztás mellett kell dönteni.

Zárt kapuk mögött érhet véget a Premier League

A játékosok elfogadták, hogy a bajnokság befejezésének egyetlen módja a mérkőzések zárt kapuk mögötti lebonyolítása - ezt az angol Hivatásos Labdarúgók Szövetségének igazgató-helyettese mondta.

Bobby Barnes arról számolt be, hogy a koronavírus járvány miatt az angol szövetség, a liga és a Premier League megegyeztek abban, hogy az idényt határozatlan időre kitolják. Korábban arról volt szó, hogy április 30-ig nem rendeznek találkozókat az angol első osztályú labdarúgó bajnokságban. Kiemelte, hogy bár a labdarúgás a nézőkért van, de a legtöbb játékos bérét elsősorban a televíziós jogdíjakból állják a klubok, ezért reális alternatíva a zárt kapus befejezés. A leállított pontvadászatot toronymagasan a Liverpool FC vezeti, a vörösök 1990 óta nem ünnepelhettek bajnoki címet.