Védőoltások

Jelenleg úgy tűnik, hogy nemcsak egy, hanem három koronavírus-vakcina rendelkezik ígéretes eredménnyel – ezeket a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca fejlesztette ki. Nagy a valószínűsége annak, hogy közülük legalább egyet engedélyeznek is. Sőt, az a tény, hogy ezeket az oltásokat három különböző vállalat fejleszti, a magasabb termelési kapacitásra utal. Természetesen ez továbbra is a pletykák és a spekulációk körében marad, de a piacok szomjasak a jó hírekre. Mindazonáltal mindaddig, amíg az oltás meg nem kezdődik, és jelentős javulást nem tapasztalunk például a mobilitás terén, a kereslettel kapcsolatos kilátások változatlanok maradnak. Valójában az is lehetséges, hogy a visszatérő koronavírus-korlátozások miatt a kereslet a közeljövőben romlani fog.

Az EIA továbbra is arra számít, hogy a jelenlegi válság az olajkészletek hallgatólagos csökkenéséhez vezet az egész világon. Az Egyesült Államok készletei valójában csökkentek az utóbbi időben. Az OPEC azonban tudja, hogy időbe telik, amíg a kereslet helyreáll, ezért a kínálat további csökkentése valószínűnek tűnik az árak viszonylag magas szinten tartása érdekében. A finomítói kapacitás körülbelül 10 százaléka jelenleg kihasználatlan marad. A Rystad Energy adatai azt mutatják, hogy ez a szám a koronavírus-járvány előtt 2-3 százalék volt. (Forrás: EIA)

OPEC+

A piaci konszenzus számításai szerint az OPEC+ 3 hónappal meghosszabbítja a 7,7 millió hordós kibocsátáscsökkentést. Véleményünk szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv, és a csoport márciusban újra találkozhat az üzlet felülvizsgálata érdekében. Az oltási hírek piacra kerülése előtt beárazott félévnyi meghosszabbítás jelenleg az olajárak rövid távú pozitívumának tekinthető. A 3 hónapos hosszabbításnak egy pillanatra viszonylag magas szintre emelheti az árakat. Számíthatunk némi profitra, ha az OPEC+ egy ilyen határozat mellett dönt. Maga a határozat azonban nem természetes. Irak vagy az Egyesült Arab Emírségek nem akarják a meghosszabbítást, és egyes országokban jól jöhet az olaj hordónkénti 50 dollár körüli ára. Egy 2 millió hordós csökkenés januárban egy bearish jelzés lenne az árakra nézve. Az OPEC+ november 30-án és december 1-én dönt az olajkitermelés csökkentésének meghosszabbításáról.

A teljes elemzést az elnökválasztás piaci hatásairól és az olajárak kilátásáról elolvashatja az XTB honlapján.