Honnan jönnek az adatok?

„2012 tavaszán született az ötlet, hogy ilyen applikációt fejlesszünk. Az akkor piacon lévő alkalmazásokat gyengének találtuk, és piaci résként úgy gondoltuk, hogy sokkal felhasználó- és autósbarátabb programra lenne szükség. A Traffi Huntert 2012 decemberében élesítettük ki. Jelenleg körülbelül 150 ezer androidos és 100 ezer iOS-letöltésnél tartunk. A Windows Phone alkalmazásboltban két hónapja érhető el a program, de már itt is 15 ezres a letöltés" – sorolta eredményeiket az FN24.hu-nak Borbély Roland ötletgazda, a program egyik fejlesztője.

A program a fix traffipaxok mellett az Országos Rendőr-főkapitányság által előre közölt pontokat is folyamatosan felvezeti a rendszerébe, és közösségi alkalmazásként az autósok is néhány gombnyomással elküldhetik, hogy hol találkoztak ellenőrzőpontokkal.

Nem a rendőrök megkerülése a cél

Ezt Borbély Roland szerint jól mutatja, hogy több területen is együttműködnek a rendőrséggel. A traffipaxpontok többségét előzetesen a rendőrség is közzéteszi, a mobil alkalmazás ezt a több ezer tételből álló adatbázist dolgozza fel.

A hatósággal való együttműködés része, hogy az applikáció jelzi a legközelebbi rendőrőrsöket és az autópálya-alosztályokat, valamint a cég támogatóként a Látni és látszani közlekedésbiztonsági programban is részt vesz. Továbbá az app elindításánál – különböző üzenetekben – a balesetmentes közlekedésre is felhívják az autósok figyelmét.

A Traffi Hunter tavaly a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fővédnökségével rendezett Appra magyar! versenyen közönségdíjat nyert. Idén az Invitel által szervezett InnoApps pályázaton is indultak. Az Invitel az InnoApps Díjat 2010-ben hozta létre. A részvételi feltételeket idén kibővítették, így már nemcsak a középiskolások, egyetemisták és főiskolások, hanem 30 éves korig azok a fiatal fejlesztők is pályázhattak, akik már nem vesznek részt iskolarendszerű képzésben.