Az egyértelmű, hogy a szavazás eredménye csökkenti a bizonytalanságot, ami a brexit körül kering. Ezt a piac mindenképpen díjazni fogja, hiszen a rossz híreknél csak a bizonytalanság a rosszabb. Abban az esetben, ha a miniszterelnök nem kapott volna többséget a bizalmatlansági indítvány után, akkor nagy valószínűséggel le kellett volna mondania. Akár február végéig is elhúzódhatott volna az új kormány megalakulása és az érdemi munka elkezdése, vagyis egy hónapja se maradt volna az új vezetésnek, hogy a brexit tárgyalásokat letudják az Európai Unióval. Ennyi idő alatt lehetetlen lett volna akár csak egy kérdésről is érdemi döntést hozni. Nagy valószínűséggel May veresége és egy új kormány alakulása a brexit elölről kezdését jelentette volna, aminek beláthatatlan következményei lettek volna a nemzetközi piacon.

Ennek a bizonytalan helyzetnek a sötét felhői eloszlani látszanak. May győzelme egyet jelenthet a biztos és szervezett kivonulással. Természetesen még mindig rengeteg a kérdőjel a brexitet illetően, hiszen a kilépési tervezetnek még át kell mennie a brit parlamenten is.

Európa asztalán is a brexit van terítéken

Fontos leszögezni, hogy az Egyesült Királyság kilépése nem csak May-nek és kormányának adja fel a leckét, hanem az egész Európai Uniónak is. A bizalmatlansági szavazást követően a december 13-án és 14-én rendezett EU csúcs témái is átszerveződtek és újra a brexit került az első helyre.

Eddig egy dolog volt biztos, mégpedig az, hogy az EU ragaszkodik a brexithez. Ezzel szemben az elmúlt napokban szárnyra keltek olyan hírek, hogy az Európai Bíróság hajlandó lenne elfogadni Britannia visszalépését, ameddig nincsen semmilyen aláírt szerződés a kilépésről. Erre a szakértők szerint kicsi az esély, hiszen Theresa May eddig is azon az állásponton volt, hogy egy közös megegyezéseken alapuló brexitet kell összehozni. Az után pedig, hogy megnyerte az ellene indított bizalmatlansági indítványt, nehéz lenne elhinni, hogy az eddigi politikájával teljesen ellentétes útra lépne a miniszterelnök.

Megkapaszkodott az angol font

A legutóbbi parlamenti szavazás elhalasztása után a font rekord mélységbe zuhant. Ez megint csak azt mutatja, hogy a piac milyen rosszul reagál arra, hogyha nem lehet megjósolni a dolgok alakulását. A vödör legalja után azonban a befektetői hangulat megnyugodni látszott és a fontnak is sikerült korrigálnia, egy kicsit erősödnie. Ez azt mutatja, hogy a piac jól fogadta May győzelmét a szavazáson, és hogy a befektetők az Egyesült Királyság kivezetésére számítanak. Addig azonban még van néhány hónap, ami alatt nagyon sok minden változhat.

Kolba Miklóssal, az ING senior treasury értékesítőjével Szűcs Péter beszélgetett. Az interjú további részében szó volt még az Európai Központi Bank döntéséről és a jövőheti FED és MNB kamatdöntés várakozásairól. A beszélgetést itt meghallgathatják: