A BBC és a Sky News is azt közölte, hogy Alekszej Navalnij egy sarkvidék környéki börtönben, 19 éves börtönbüntetését töltötte, amikor meghalt. Tavaly vitték át egy büntetőtelepre az oroszországi Yamalo - Nenets körzetbe, amely a világ egyik legkeményebb börtönének számít. Az orosz TASSZ hírügynökség szerint a rosszullét után próbálták újraéleszteni Navalnijt, de sikertelenül. Végül megállapították a halálát, bár annak okát egyelőre nem közölték a hatóságok.

Moszkvai terület Ogyincovói járásának Butiny nevű helységében született. 1993-ban fejezte be a középiskolát. 1993 és 1998 között Moszkvában, a Népek Barátsága Egyetem jogi karán végezte tanulmányait.

1999–2001-ben Oroszország Kormánya Pénzügyi Egyetemének pénzügyi és hitelezési karán képezte tovább magát, közben már pénzügyi területen, illetve jogászként dolgozott.

2010-ben féléves kurzuson vett részt a Yale egyetemen a Yale World Fellows program keretében.

Poltikai tevékenysége

Jabloko nevű pártban kezdte, de 2007-ben a pártból kizárták. Előtte és később is több társadalmi és politikai mozgalom alapításában, szervezésében vett részt. 2004-ben részt vett a Moszkvaiak Védelmi Bizottságának alapításában, amely egy korrupció ellenes szervezet volt.

2005-ben jelentős szerepe volt a Da! (Igen!) elnevezésű csoport alapításban.

2007. június 23-án többekkel együtt meghirdette a Narod (Nép) nevű ún. Orosz Nemzeti Felszabadító Mozgalmat (Национальное русское освободительное движение — НАРОД).

2013-ban öt év felfüggesztett börtönre ítélte a kirovi bíróság egy 2008-ban történt állítólagos sikkasztás miatt. Ezt az ítéletet azonban sokan komolytalannak tartották; másnap Navalnijt óvadék ellenében szabadon is engedték.

2018 februárjában weboldalán egy tényfeltáró videót közölt, amelyben azt állította, hogy Oleg Gyeripaszka milliárdos 2016-ban megvesztegette Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest. Ezért az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) 2018. február 11-én tiltólistára tette Alekszej Navalnij weboldalát.

2021-ben az Európai Parlament a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjjal tüntette ki. A díjátadást általában az év végén tartják Strasbourgban.

Indult volna Putyin ellen az elnökválasztáson, de nem tehette meg

A 2018. évi elnökválasztásra készülve 2017 tavaszán Cseljabinszkban kezdte meg regionális kampányirodáinak szervezését. Nyáron rövid ideig tartó börtönre ítélték, ami már korábban is előfordult. Szeptember végén újból őrizetbe vették, mielőtt felszólalhatott volna egy nagygyűlésen.

2017. december 24-én bejelentette, hogy összegyűjtötte a megfelelő számú ajánlást ahhoz, hogy márciusban elindulhasson Vlagyimir Putyin ellenében az elnökválasztáson.

A választási bizottság 2017. december 25-én elutasította a bejegyzési eljárás megkezdését arra hivatkozva, hogy Navalnij gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon.

Egy moszkvai bíróság 2018. január 22-én elrendelte Navalnij alapítványának betiltását, melynek az volt a feladata, hogy adományokat gyűjtsön Navalnij kampányirodáinak fenntartásához és kampányanyagainak elkészítéséhez.

Navalnij 2018. január 28-ára tüntetést szervezett a választások bojkottálása mellett. A hatóságok őrizetbe vették, majd késő este elengedték kihallgatási jegyzőkönyv felvétele nélkül. 2018. május 5-én egy tüntetésen – mintegy 300 társával együtt – ismét őrizetbe vették Navalnijt.

Megmérgezése

2020. augusztus 20-án reggel a TomszkMoszkva repülőjáraton hirtelen rosszul lett. A gép Omszkban megszakította útját, ott Navalnijt sürgősséggel kórházba szállították és lélegeztetőgépre kapcsolták. Az első hírek mérgezés gyanújáról szóltak. Miután a mesterséges kómában lévő politikust augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintában a Bundeswehr speciális laboratóriumában egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét. Felépülése után 2021. január 17-én visszatért Oroszországba, ahol őrizetbe vették a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével vádolva (2014-es elítélése miatt). Letartóztatását követően Oroszországban országszerte tömeges tiltakozások voltak.