Kiterítheti a kártyáit Kína az orosz-ukrán háborúban?

Háromnapos állami látogatásra érkezik Oroszországba Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár. A Kreml előzetes tájékoztatása szerint ma este a kínai vendég Vlagyimir Putyin államfővel négyszemközti találkozón és közös vacsorán fogja megvitatni a kétoldalú viszony és a nemzetközi politika kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseit, köztük az ukrajnai konfliktust.

Kedden az elnökök szűkkörű és kibővített küldöttségek élén folytatnak megbeszélést. Szó lesz egyebek között a gazdasági és a haditechnikai együttműködésről. A tárgyalások lezárultával a két vezető nyilatkozik majd a sajtónak és két közös nyilatkozatot ír alá. 2030-ig szóló közös fejlesztési terv bejelentése is várható.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensével, Kaiser Ferenccel Imre Lőrinc beszélgetett.

2008 óta nem látott felvásárlás jött az amerikai bankcsőd hatására

A svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, a Credit Suisse pénzintézetet - közölte este a svájci nemzeti bank. A UBS 3 milliárd svájci frankért vásárolja meg a Credit Suisse-t. A jegybank 100 milliárd svájci frank likviditási támogatást nyújt az átvételhez. A UBS a felvásárlás kockázatainak enyhítésére a svájci kormánytól 9 milliárd svájci frank garanciát is kap bizonyos veszteségekre. A tranzakcióra a pénzügyi stabilitás biztosítása és a svájci gazdaság védelme érdekében volt szükség – közölte a Svájci Nemzeti Bank.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta. A 167 éves Credit Suisse az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása nyomán sodródott válságba, de úgy tűnik, hogy nem lehetett megmenteni.

Az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi-innovációs vezetőjével, Buró Szilárddal Imre Lőrinc beszélgetett.


A külföldi tulajdont támadná az új magyar építésgazdasági törvény

A Lázár János nevével fémjelzett új magyar építésgazdasági törvény meglehetősen protekcionista elemeket is tartalmaz. Főleg az építőanyag piacon avatkozna közbe drasztikusan, ahol kilencven százalékos a külföldi tulajdon aránya.

A Reggeli Monitorban a törvénytervezet mellett szó volt Ukrajna háború utáni helyreállításáról, illetve arról, hogy a magyar cégek ebből hogyan profitálhatnak? Valamint Ukrajna Európai Uniós integrációja is szóba került - de egy kicsit másként. Ugyanis európai érdekeket is sérthet, hogy az ukrán exportra vonatkozóan könnyítéseket vezetett be az Európai Bizottság.

Az mfor-privátbankár.hu újságírójával, Mester Nándorral Imre Lőrinc beszélgetett.

A beszélgetéseket, sok más tartalom mellett, visszahallgathatják a Trend FM Podcast csatornáján is. A "Podcastgyár by Trend FM" letölthető mobiltelefonra az Apple Store, vagy a Play Áruház kínálatából.