Még idén megindulhat a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra, és hazai cégek is részt vesznek Hegyi-Karabah újjáépítésében – jelentette be múlt pénteken a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint 2023-ban 100 millió köbméternyi azeri földgáz érkezhet, ezt követően hosszú távú gázvásárlási szerződés keretében évente további 1-2 milliárd köbméter behozataláról lehet szó.

Azerbajdzsán egyre fontosabb Magyarország számára az energiaellátás biztonság miatt – nyilatkozta a Trend FM-nek a Türk Államok Szervezete budapesti irodájának vezetője. Dr. Hóvári János nagykövet kiemelte: az azeriek által kínált energiára Európa nagy része is számít. A gáz eljuttatása hazánkba komoly fejlesztéseket és jelentős uniós finanszírozást igényel, mivel a szállítás egyelőre logisztikai problémát vet fel az infrastruktúra hiánya miatt.

Az interjúban arról is szó volt, hogy miként jött létre a türk nyelvet beszélő országok tanácsa, akkor még Türk Tanács néven. Amikor 2018-ban Magyarországot meghívták megfigyelőnek a szervezetbe, új szintre lépett a türk népekkel való együttműködés – hangzott el a beszélgetésben. Martin-Kovács Miklós teljes interjúját a Nap Vendége műsorunkban itt hallgathatja meg.