„A 2017-es büdzsé hiánya átmenetileg azért lett magasabb, mert a kormány megelőlegezte az európai uniós támogatások jelentős részét, hozzávetőleg 1000 milliárd forintot” - jelentette ki Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős államtitkára a Trend FM, A Nap Vendége című műsorában. A szakpolitikus hozzátette, mihelyst megérkeznek a források, a deficit is leapad. Ugyanakkor az európai uniós módszertan szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott 2017-ben, az államadósság pedig 1,5 százalékponttal tovább csökkent. A kamatkiadások mintegy 70 milliárd forinttal csökkentek a múlt évben, és gazdaság is szépen teljesített. „Olcsó a magyar állam finanszírozása, ami köszönhető a magyar kormány gazdaságpolitikájának és a jegybank hozamleszorító lépéseinek, amelyeket a befektetők elismernek” – hangsúlyozta Banai Péter Benő.

Megerősítette, hogy a 2019-es költségvetést az elmúlt két évvel ellentétben valószínűleg nem az országgyűlés tavaszi, hanem őszi ülésszaka során fogadják el a képviselők: ennek technikai és közjogi okai is vannak. A jövő évi büdzsé is optimista gazdasági forgatókönyv mellett készülhet el. Banai Péter Benő azt mondta, hogy az idei választások ellenére sem szalad majd el a költségvetési hiány, a reálgazdasági folyamatok jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy a deficit 2018-ban 2,4 százalék alatt maradjon és az államadósság GDP-arányos mértéke tovább csökkenjen. Az államháztartás alakulása függ attól is, hogy zárul az Európai Unió és a magyar kormány közötti vita az Eximbank pénzügyi elszámolásáról. Az Eurostat szerint ez az államadósság része, a magyar kormány szerint viszont nem. Ha muszáj lesz az Európai Unió kérését végrehajtani, akkor 1,5-2 százalékkal is nőhet a GDP-arányos államadósság. Március végén, április elején tehetnek pontot erre a vitára.

Banai Péter Benő a műsorban közölte azt is, hogy erre az évre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak. Az államtitkár szerint a jegybank elmúlt években tapasztalt lépései is hozzájárultak érdemben az erősebb gazdasági növekedéshez. Azt viszont elismerte, hogy a magyar gazdaság jobb teljesítményének egyelőre korlátja a megfelelő, képzett munkaerő hiánya.

A műsor és a cikk a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült.