A díszvendég négy ország területéről mintegy 12 borászat tételeit hozza el. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, az belekortyolhat egy Malbec-be az Andok oldalából vagy egy Tannatba az Atlanti-óceán partjáról. A fehérborok kedvelőinek pedig a friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére.

A kóstolók sorába fel lehet venni a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat is, de megízlelhetők a tradicionális chilei borkülönlegességek, valamint a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.

Idén először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt. Szintén az újdonságok körét bővíti a Sunday Brunch, mely a fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel.

Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel. Pénteken a „magyar tenger" borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét.

A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat étlapján is. Latin-Amerika konyhájáról a tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is.

Ritka kincsek, izgalmas felfedezések

Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka kincsekre bukkanhatnak a látogatók, ahol a „kincs" státuszt a VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú szakmaisága szavatolja.

Csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet nyitja a rendezvényt, szombaton és vasárnap pedig Káli Balázs hozza el a Balaton-felvidék élettel teli, ásványos borait. Szintén a hétvége főszereplője lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tokaj-Hegyaljáról, Tállyáról érkeznek a szintén VinAgora ezüstérmes Furmint-Hárslevelű házasításukkal.

A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain.

Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászatok a szüretet követően elkészült új boraikat a rendezvényen premierként mutassák be a nagyközönségnek.

A szakma és a borkóstolás technikája iránt érdeklődők az interaktív sátor szomszédságában mesterkurzusokon vehetnek részt a Kóstolom Winebar Buda szervezésében. A pop-up kóstolókat a Kóstolom meghívott borászatai tartják minden nap 16 és 19 óra között.

Lépések a fenntarthatóság jegyében

A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk mellé nem kapják meg automatikusan a pohártartó szütyőt. A fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerülnek ezek a nyakba akasztható tartók, akik tényleg szeretnének maguknak. A kézzel varrott kiegészítőt az Oroszlános udvarban lévő Máltai Manufaktúra Pont standjánál lehet elkérni.

Rögtön a stand mellett található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat food truckja, a piros-fehér színű logót viselő büfékocsi is. A hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikról, lekvárokról, szörpökről vagy újrahasznosított használati tárgyakról, amelyek a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE) köthető helyi műhelyekben készültek.

Jótékonysági programok

Az esemény keretében 26. alkalommal rendezik meg idén ősszel a Jótékonysági Borárverést, mely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjeinek megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok idén egy három éve mellőzött célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, ugyanis a Máltai tábor számára kerül felajánlásra az összegyűjtött bevétel.

Az elsősorban mozgássérült fiataloknak rendezett tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megszervezi a szeretetszolgálat. Miként korábban, a szervezés most is az adománygyűjtéssel kezdődik: a 26. Jótékonysági Borárverésen tett felajánlások a hetedik Máltai Ifjúsági Mozgássérült Tábor megvalósítását támogatják.