A legtöbb bank az utóbbi időszakra jellemző szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emeli a személyi kölcsönök kamatát, sőt néhány esetben még kamatcsökkentésre is van példa – mondta a Trend FM-nek a money.hu kommunikációs vezetője.

A kormánynál is szigorúbb a piac – véli Nagy László Nándor. A pénzintézetek a jegybank irányadó kamatához képest öt éve még több mint 14 százalékos értékkülönbözetet tudtak elérni a kihelyezéseiken, ez az érték azonban idén júliusban történelmi mélypontra, 4,4 százalékra csökkent.

A fogyasztási hiteleken elért marzs tehát mára alacsonyabb, mint amekkora szintet a kormány a járvány első évében engedélyezett a bankoknak, ekkor 5 százalékos felár maximumot írtak elő.

A személyi hitelek iránti visszafogottabb érdeklődés mögött az egyre erősödő infláció húzódik meg. A szakember ugyanakkor beszélt arról is, hogy a kétszámjegyű fogyasztói árindex hatása a lakáshiteleket is érzékelhetően befolyásolja: arányaiban véve olyan mértékű csökkenés történt, amelyre 2015 óta nem volt példa Magyarországon.

Gál Márk interjúja.