Egyre nagyobb a kereslet a hazai IT-termékek iránt

A Makronóm Intézet idén megjelent iparági kutatása szerint a magyar IT-szektor továbbra is kiemelkedően teljesít, így nem véletlen, hogy a hazai cégek termékeire, szolgáltatásaira nemzetközi szinten is egyre növekvő igény mutatkozik. Az ágazat jelentős részt képvisel a magyar nemzetgazdaságban: 5 százalékos részesedéssel bír a teljes hazai hozzáadott érték termelésből, és mintegy 85 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A szektor nagy exportképességgel rendelkezik, és a vállalatok többsége magas hozzáadott értékű termékeket és szolgáltatásokat nyújt. A kutatás hangsúlyozza, hogy a magyar tech cégek főként a versenypiacra koncentrálnak, ahol a megrendelők túlnyomó többsége nem állami tulajdonú kis- és közép-, illetve nagyvállalatok.

Néhány éve már megfigyelhető tendencia, hogy az alacsonyabb munkabérek, mégis magas szakképzettség révén igen kecsegtető piacnak tekintik a külföldi befektetők a hazai IT-ágazatot. Ám ennek hátulütője, hogy a magyar tulajdonú cégek egyre gyengébb pozícióba kerülnek a versenyben, korlátozva mozgásterüket az árverseny és az új piacok felfedezése terén. A magyar tulajdon megtartása és a nemzetközi bekebelezés megakadályozása hozzájárul a hazai befektetők bizalmának megerősítéséhez, továbbá hosszú távú stabilitást teremthet az érintett iparágban és az ország gazdaságában.

Nagy üzleti lépés egy kis vállalattól

A magyar IT-szektorban a magyaroknak az önerőből történő piacépítés nagyon nehézkes volt az elmúlt években. Rengeteg új külföldi cég jelent meg a piacon és vásárolt fel addig magyar tulajdonban lévő vállalatokat. A felvásárlás így nemcsak a Rackhost Zrt. számára kulcsfontosságú, hanem az egész hazai ágazatnak. A magyar tulajdonú vállalkozás, habár nagy lépésre szánta el magát, és a piacvezető szereplők közé ért.

Csapó Gergely, a Rackhost Zrt. alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott: ez az akvizíció nem csupán egy üzleti lépés számunkra, hanem igazolja azt is, hogy versenyképesek vagyunk egy olyan piacon, ahol a külföldi szereplők egyre dominánsabbak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Deninet Kft. birtokában lévő tudást és eszközöket egyaránt magyar tulajdonban tarthatjuk”.

A Deninet Kft. tulajdonosa, Virág Zoltán hoszting és data center igazgatóként és a Rackhost részvényeseként továbbra is aktív szerepet tölt be a társaság életében. Az akvizíció kapcsán megjegyezte: „a Rackhost Zrt. szakmai hozzáértése és a szolgáltatások minősége iránti elkötelezettsége meggyőzött arról, hogy ügyfeleink a legjobb kezekben vannak. A cég aktív marketingtevékenysége és jól felépített márkája pedig biztos alapot teremt a további növekedéshez”.

Az ország legnagyobb portáljainak adnak otthont

A Rackhost Zrt. mostantól 620 Gbit/s-os megnövelt hálózati kapacitással bír. Ügyfeleit ezentúl az ország két különböző helyszínén, Budapesten és Szegeden, összesen csaknem 400 négyzetméternyi területű, korszerű szerverteremben szolgálja ki. Innen üzemeltetik a többi között az ország legnagyobb hírportáljait és webshopjait, kezelnek több mint 100.000 domain nevet, és több száz domain kiterjesztést kínálnak.