A Kézai Simon Program elsősorban a lakosság számára biztosít olyan szolgáltatást, amely lehetővé teszi analóg fotók digitalizálását és közzétételét. Mindeközben megvalósítja Magyarország privát történelmi forrásainak feltárását is. Jobbágy László arról beszélt, hogy egy olyan országos mozgalom létrehozása volt a cél, ami digitálisan képes megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket, illetve, hogy a magyar családok képesek legyenek virtuálisan is összekapcsolódni a közös családi emlékeik által.

A Program keretén belül a fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését a fotók tulajdonosai webes felületen, ingyenes mobilapplikáció segítségével, vagy a Kézai Pontokon, könyvtárakban, levéltárakban tudják elvégezni ingyenesen 100 kép erejéig.

Családfakutatás fotóarchívummal

A magyar családoknál, és főleg az idős generáció esetében vagy különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum lelhető fel, amely történelmi értékkel bír. A családi emlékek digitalizálását követően a felhasználó a fényképekhez megjegyzéseket fűzhet, megjelölheti a fényképeken szereplő személyeket, elmesélheti fényképhez kapcsolódó háttértörténeteket, a fotó elkészítésének idejét. Ezeket egy szoftver rögzíti, és egy központi adatbázisban tárolja. Az így digitalizált fényképek az adatvédelmi előírások szigorú betartásával, fotóalbumként is funkcionáló online felületen érhetők el. A Kézai Simon Program segítségével a jövőben lehetőség nyílik a magyar családok számára családfakutatására is.

Továbbá lehetőség lesz a saját képekből készített fotóalbumok megrendelésére is, amivel a családtagok megajándékozhatják egymást. A járványügyi korlátozások feloldása után újból elérhetők lesznek a Digitális Jólét Program Hálózat Kézai Pontjai, amelyek főleg azok számára lesz fontos, akik nem rendelkeznek otthoni interneteléréssel. Ezeken a helyszíneken a digitalizálás térítésmentesen elvégezhető a Kézai Mentorok segítségével, akik támogatást nyújtanak a képek feldolgozásában, albumok létrehozásában, valamint a kapcsolódó történetek honlapon történő elhelyezésében is. Ezáltal könnyítve a felfedezésüket is.

Nem mindegy ki a fotó tulajdonosa

A képek feltöltésekor nyilatkozni is kell, hogy ki a tulajdonosuk, ugyanis csak a saját tulajdonban álló dokumentumokat lehet a honlapra beküldeni. Tehát, ha valaki megtalálta a padláson az előző lakók családi emlékeit, az még nem ad jogosultságot a feltöltésükre – mondta Jobbágy László. A saját családi fotók feltöltésekor pedig dönthetnek, hogy azokat privát albumba rendezik, hogy saját családtagjaikkal osszák meg vagy nyilvánossá teszik, ami egy fokkal több izgalmat rejthet. Jobbágy László elmondta, ezzel segíteni lehet akár a kutatókat, illetve már elfeledett családi-baráti szálakat is fel lehet éleszteni, ebben főleg az arcfelismerő funkció lehet segítségre.

Arról, hogy miért Kézai Simonról nevezték el a programot, illetve milyen elvek mentén szűrik a fotókat hallhatnak a teljes beszélgetésben itt: