A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb eseményére. Egyre növekszik a kiemelt, extra szolgáltatást igénylő vendégek száma, nekik idén két VIP zóna is a rendelkezésre áll.

Idén is a Mitiszol? Party VIP sátorban lesz a fesztivál egyetlen bulija, ahol csütörtöktől szombatig neves DJ-k pörgetik a lemezeket a Savoyai teraszon. De a Hankook VIP Lounge sátor Oroszlános udvarban kialakított pihenősarkok is kiemelhetők. Itt egy ajándék pohár pezsgő és sajtkóstoló is jár az VIP élményhez, amelyet hangulatos élőzene tesz minden este 7 órától meghitté.

A Borfesztivál utolsó napjának lezárását jelenti majd a Sunday Brunch. Szeptember 15-én, vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Főőrség és Lovarda teraszán a luxusitalok kedvelőinek programja, három pezsgőritkaságot is felvonultatva. A pezsgők szerelmesei még a Napóleoni háborúk idejéből fennmaradó sabrage látványos technikáját is elsajátíthatják saját palackjukon.

Georgia, a 8000 évjárat hazája lesz idén a Borfesztivál díszvendége

A legújabb kutatások és a régészeti leletek is egyértelműen bizonyítják, hogy Georgiából származik a legősibb borkultúra, amely 8000 éves múltra tekint vissza. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. Az ország Borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg igazán egyedi, karakteres boraival.

A világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának megismerésén túl megkóstolhatók majd az ország különböző tájegységeire jellemző, gazdag ízvilágú, fűszeres gasztronómiai fogásai. A Hachapuri, az egyik legkedveltebb nemzeti ételük mellett érdemes lesz megkóstolni a húsos batyut (hinkali), a tradicionális sajtos lepényt (imeruli) és grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi)

A Borfesztivál díszvendége a Halászó gyerekek teraszán tánc előadásokkal és koncertekkel ad ízelítőt hagyományőrző kultúrájából.

VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon

Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A Hunyadi udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek stand ritka kincseket rejt, ahol a „kincs" státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja. Idén négy, talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb pincészet mutat be négy különböző borvidéket kiváló borai által.

A Garai Pince elhozza a Szekszárdi borvidék nagy, kerek, testes vöröseit, míg a könnyedebb fehéreket a Mátrai Borvidék feltörekvő pincéje, a Palik Pincészet prezentálja. A Kunsági borvidéket a hagyományokat tisztelő, mégis innovatív szemléletű Strázsahegyi Borház képviseli, Tokajból pedig egy első generációs borászatot köszönthet a Borfesztivál a Tokaj-Portius Pincészet személyében.

Fetekert Szécsény – Ahol találkozhatunk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapest Borfesztivál immár 24 éve gyűjt közösen, hogy segítsen a rászoruló gyermekeken, felnőtteken, időseken vagy épp a szegényebb települések lakóin. A hazai borászok felajánlásai egy vacsorával egybekötött jótékonysági borárverés keretében kerülnek kalapács alá, ahol a licitáláson résztvevők által elköltött pénz a kitűzött cél megvalósítására fordítódik. Idén egy különös célkitűzés fogalmazódott meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megvásárolta Szécsényben a volt Járásbíróság épületét, és önkéntes munkával a fenntarthatóság és újrahasznosítás jegyében próbálja ezt a szebb időket megélt épületegyüttest felkészíteni egy még szebb jövőre. A rengeteg önkéntes munkának köszönhetően már koncertet, kiállítást, családi napot, táncházat, vásárt, szakmai találkozókat is tartottak, de még sok erőforrás szükséges ahhoz, hogy olyan kulturális és szakmai eseményeknek adjanak otthont, amelyek a nehézsorsú településekről mindenki számára elérhetőek.