Tőzsdei pályafutása újabb mérföldkövéhez érkezett az OPUS Global Nyrt. A BÉT-en közzétett igazgatósági határozat értelmében a Kall Ingredients Kft., Konzum PE Magántőkealap 70 százalékos közvetlen, valamint a Talentis Group Zrt. 30 százalékos közvetett tulajdonában lévő üzletrészeivel tőkét emelnek a tőzsdei vállalatban. A tőkeemelés alapja a Pwc Magyarország független szakértői jelentése, amely a Kall Ingredients Kft. kötelezettségek levonását követően számított nettó saját tőke értékét több, mint 36,8 milliárd forintban határozta meg.

A nemzetközi szakértő értékelése alapján az OPUS az apportok ellenértékét mindösszesen 60 millió 293 ezer 208 darab új részvény zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az új részvények kibocsátási értékét (611 forint) az OPUS Global Nyrt. igazgatósága február 14-i határozatában, előző napi záróárfolyamon határozta meg.

A tőkeemelés az első lépése annak az idén februárban bejelentett tranzakció-sorozatnak, amelynek eredményeként az OPUS tulajdont szerez a Mészáros-csoport termelő-, ipari- és energetikai vállalataiban. Az idén várhatóan augusztus végéig záruló tőkeemelésekkel a tőzsdei vállalat 51 százalékos többségi tulajdont szerez a Mészáros és Mészáros Kft.-ben, az R-kord Kft.-ben, a Viresol Kft.-ben (Visonta Projekt Kft.), továbbá 39,9 százalékban közvetett tulajdonába kerül és irányító befolyást szerez a Mátrai Erőmű és vele együtt a Geosol Kft. fölött is.

A tőkeemelés-sorozat lezárását követően az OPUS Global Nyrt. az apportált vállalatokat teljes egészében konszolidálja, így várhatóan a tőzsdei vállalat saját tőkéje az előzetes tervekhez képest jóval meghaladja majd a 100 milliárd forintot.