Dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója
dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója

A városok életminőség szerinti rangsorát vezető Bécs városában a levegő még a mostani szmogos időszakban is példás. Nem véletlen: Bécs belvárosának nagy részén távfűtést alkalmaznak - mondta a vezérigazgató. Ez pedig egy olyan jó példa, amit érdemes lemásolni: ha a budapesti belvárosban is sikerülne átállni a távfűtésre, akkor a levegőminőség ugrásszerűen javulna. A Kéménymentes belváros program keretében a nagyobb állami, önkormányzati és ipari fogyasztók mellett társasházi lakásokat is szeretnének a távfűtési rendszerbe bekötni, ami mintegy 200 ezer olyan budapesti polgárt érinthet, aki a környezetbarát, tiszta melegvízellátási - és fűtési rendszert vehetne igénybe.

Tévhit, hogy drága a távfűtés

A távfűtésről persze az a hit terjedt el, hogy drága - a rossz beidegződések leginkább az információhiány miatt alakulhattak ki a vezérigazgató szerint. 2016-ban az elmúlt három évtized legnagyobb bővülését érte el az ügyfélszámban a FŐTÁV, ennek legnagyobb része a magánszektorban jelentkezett - márpedig az ingatlanfejlesztők a tervezésnél a költségekből indulnak ki. Az, hogy ilyen sokan választották a távhőszolgáltatást a nagy magánbefektetők körében, azt jelenti, hogy állja a versenyt árban, ár/érték-arányban, minőségben, megbízhatóságban más szolgáltatásokkal szemben - mondta a vezérigazgató.

A lakossági fogyasztóknál a számla végösszege távhőszolgáltatás esetén kisebb lesz, mintha egyébként gázzal vagy olajjal tüzelnének, különösen ha a gáz bekötését, a kémény bélelését és rendszeres takarítását, a gázkazán cseréjét és javítását is figyelembe vesszük a költségek között – sorolta dr. Mitnyan György.

A fogyasztókat rá tudjuk venni arra, hogy számoljanak, be tudjuk nekik bizonyítani, hogy a távhőre való átállás esetén jobb és olcsóbb szolgáltatást kapnak – fogalmazott a vezérigazgató. Ahogy a rendszer fejlesztése halad, 2017 őszétől már megkezdhetik a felkészülést az ötödik kerületi háztartások a távfűtés bevezetésére. Hogy az önkormányzatoktól, különböző energetikai pályázatokból milyen támogatás lesz majd elérhető, azt egyelőre még nem tudni, de ha egy lakásban például jelenleg cirkófűtés üzemel, akkor az átállás csak annyit jelent, hogy két csövet összekötnek – bonyolult, technikai jellegű beruházást ez nem igényel. Ahol konvektorok vannak, ott persze ki kell építeni a rendszert a lakáson belül is, ám a tervek szerint a FŐTÁV finanszírozási, részletfizetési programot is indít majd az átállás segítésére.

Növelnék a saját hőtermelést – csak környezetbarát energiával

Ma már mindenki hallott arról, hogy a bolygónkra vigyázni kell, erősödik a környezettudatosság eszméje. A FŐTÁV oktató-nevelő programokkal, szóróanyagokkal igyekszik erre ráerősíteni és bemutatni a távfűtés környezeti előnyeit. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy a mindenféle szemetet, műanyag hulladékot eltüzelő fogyasztók egyik napról a másikra átállnak távfűtésre - de azzal, hogy jó árú szolgáltatást kínálnak egyre szélesebb kör számára, amelyet hatékonyan fejlesztenek is, van arra esély, hogy előbb-utóbb a szennyező anyagokkal fűtő háztartások is átálljanak.

A környezetvédelmi normákat a fejlesztéseknél is alapvető fontosságúnak tartják: ha új erőműkapacitást hoz létre a társaság, azt csak a legszigorúbb környezetvédelmi feltételek mellett teszik. Ez jelenleg azt jelenti, hogy nem olaj és gáz, hanem biomassza elégetésével termelhetnek energiát az újonnan létesülő erőművek - ebből a következő évek terveiben kettő is szerepel. Természetesen a napenergiából nyert villamosenergia is szerepel a vállalati jövőképben - mondta dr. Mitnyan György.

Hogyan lehet versenyezni, ha minden árat rögzítenek?

A Magyar Energia- és Közműszolgáltatási Hivatal jelenleg maximált árat ír elő az erőműveknek, amelyen az energiát a távhőszolgáltatók felé értékesíthetik. Jelenleg az a trend, hogy az erőművek nem is mennek ez alá a maximum ár alá, amivel nagyobb profitot termelnek. A jelenleg a távhőszolgáltatók számára biztosított pénzügyi keretek meglehetősen szűkösek, ha egyszerre akarnak olcsó árat biztosítani a fogyasztóknak, fejleszteni és környezetbarát, korszerű vállalatként működni. Ha azonban sikerül összekötni a távfűtési rendszer hőkörzeteit, magyarán létrejön az egységes budapesti hőpiac, az javíthatja a FŐTÁV tárgyalási pozícióit is a hőtermelőkkel szemben, így nagyobb mozgástér is elérhető – mondta dr. Mitnyan György.

Még nem áll saját lábon a társaság, de egyre közelebb van hozzá

Bár a végső mérleg még nem készült el, a Főtáv üzleti eredménye pozitív lesz - mondta dr. Mitnyan György. A kép persze ennél árnyaltabb: a vállalat rögzített áron veszi az energiát és rezsicsökkentett áron adja tovább a fogyasztóknak - az állam emiatt kompenzációban részesíti a társaságot, ami több milliárd forintot jelent a költségvetésben. A nyereséges működés ezzel a sajátossággal együtt tud megvalósulni. Van arra példa a világban, hogy teljesen üzleti alapon is nyereséggel tud működni a távfűtési rendszer, ezekben a városokban azonban teljes mértékben kiépült rendszeren működnek a szolgáltatók. Budapesten viszont a gerinchálózat jelentős részen hiányzik, emiatt költséges fejlesztéseket kell finanszírozni, amelyek jelenleg is folynak. A belső működés hatékonysága eközben folyamatosan javul, így az alaphálózat fejlesztését szolgáló beruházások elkészülése után az állami támogatás 2022-es kivezetése esetén is biztosítható a stabil vállalati működés tulajdonosi tőkeinjekció nélkül is – véli a vezérigazgató.