Nyilatkozatakor még volt néhány százaléknyi bizonytalanság, de 100%-os feldolgozottság mellett 324 darabbal kapott több voksot a főpolgármester-választáson, mint Vitézy Dávid.

A Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult politikus köszönetet mondott a választáson részt vevő budapestieknek és azoknak, akik támogatták abban, hogy megvívja azt a küzdelmet, amit nem magáért, hanem a városáért vív.

Karácsony Gergely közölte: tudja, még lesz „egy kis huzavona", mire pontot tehetünk a folyamat végére, de hisz abban, hogy Budapest megmarad sokszínű, szabad és szolidáris városnak.

Szólt arról is: az elmúlt időszakban a hatalom mindent megtett azért, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen. „Módosították a jogszabályokat az utolsó percben, eljátszották azt, hogy két vasat is tartanak a tűzben, pedig pontosan lehetett tudni, hogy a végén aztán egy jelölt marad csak" – fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is.

Úgy véli, hogy „az elkövetkező napokban még több együttműködésre, összefogásra kell találnunk azért, hogy Budapestet meg tudjuk őrizni szabadnak".

A véghajráig vezető Vitézy Dávid a korábban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: „az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt nem lehet még végeredményt hirdetni a főpolgármester-választáson, biztosan újraszámlálják a voksokat".

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje hozzátette: több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

Frissítés: megállapította a főpolgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén. Karácsony Gergelyt a választók 371.466 szavazattal választották főpolgármesterré. Az FVB – négy igen szavazattal, kettő nem szavazat ellenében hozott – határozata nem jogerős, ellene jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán