A szolgáltatás üzembiztonságának fenntartása érdekében a nyár folyamán több, előre tervezett munkálatot végzett el sikeresen a FŐTÁV Zrt. a távhőrendszereken. A karbantartás egész évben folyamatos az ellátásbiztonság érdekében, továbbá a bekövetkező meghibásodásokat azonnal javítja a vállalat, és a szolgáltatást a legrövidebb idő alatt helyreállítja. A munkavégzésről minden esetben előzetes tájékoztatást kapnak a szolgáltatásból ideiglenesen kieső érintettek a közös képviseleteken keresztül. A felhasználók által az épületeken belül végzett felújítások és munkálatok után – a fűtési idény kezdetén – a lakóközösségeknek érdemes ellenőrizniük a fűtési hálózatot.

A 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a távhőszolgáltatás kötelező rendelkezésre állási időszaka szeptember 15-étől május 15-éig tart. Ennek megfelelően szeptember 15-től a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva vagy eseti megrendelésnek megfelelően indítja el, ami azt jelenti, hogy a fűtést a szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan szabályozza, kapcsolja ki vagy be. A FŐTÁV által a társasházak kb. 90%-ánál alkalmazott korszerű automatikus fűtésszabályozási technológia használatával a közösségek csökkenthetik a felesleges energiafogyasztást, így környezetkímélő módon időt, pénzt takaríthatnak meg.

A vállalat felmérései kimutatták, hogy csak Budapesten – a reálisan távhőre köthetőmintegy 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre kapcsolása évente megközelítőleg 67 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezne. Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a légkörbe, és minden tízezer szilárd tüzelésű lakás átállásával pedig összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest. A fővárosi jelenlegi távhőrendszer jóvoltából évente összesen 277 ezer tonna üvegházhatású gázzal (CO2) kevesebb kerül a légkörbe, azaz ennyi a FŐTÁV károsanyagkibocsátási megtakarítása.