Léptékében talán a Corvin-negyed és a Marina Part volt hasonló, illetve idesorolható még az agglomerációban újjáéledő Tópark fejlesztés is. A Kopaszi gát és a Lágymányosi-öböl területét érintő BudaPart azonban más: itt egyszerre létesítenek egy a belvárosi területekre jellemző, jó szolgáltatási adottságokkal rendelkező városrészt, de arra is ügyelnek, hogy a terület alkalmas legyen a pihenésre, feltöltődésre. A teljes beruházás körülbelül 10 év alatt valósulhat meg, 5-6 ezer ember számára jelentve új lakhelyet, 24 ezer ember számára pedig munkahelyi környezetet.

Újbudán, a Kopaszi gát mellett/szomszédságában kezdett lakóház- és irodafejlesztésbe a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. A Duna, a Dombóvári út, a Budafoki út és a Hengermalom út által határolt terület korábban ipari terület volt, aholpár évvel ezelőtt egy 15-16 hektáros népszerű közparkot alakítottak itt ki. Budapest ezen részén a fejlesztő cég 54 hektáros földterületet vásárolt meg, amiből körülbelül 10 hektár a Lágymányosi-öböl. A fejlesztés végén nagyjából 20 hektárnyi zöldfelület és közpark lesz, és összesen 23-24 hektáron indítanak el ingatlanfejlesztést.

Schrancz Mihály, a BudaPart projektért  is felelős Property Market fejlesztési igazgatója a Trend FM Ingatlanüzlet című műsorában azt mondta, hogy mivel jelenleg elképesztő boom és érdeklődés tapasztalható az ingatlanpiacon, ezért a lakások és irodák értékesítése egy induló projekt esetében is eredményes lehet.„Az első ütemben épülő 2 lakóházat közel 270 lakással kezdtük el értékesíteni. Az épületekben 90 százalék körüli az értékesítettség” – mondta Schrancz Mihály.

A Kopaszi gát egy jó hívószó az ingatlant keresők között. Az egész fejlesztési víziót/koncepciót úgy alkották meg, hogy szorosan kapcsolódjon a már megépült, népszerű közparkhoz és az öböl funkcióihoz. „Arra törekszünk, hogy az adott, már elkészült fejlesztési ütem mindig egy kész városrész benyomását keltse, és ehhez kapcsoljuk a további építkezési ütemeket. Igyekszünk arra is, hogy akik beköltöznek, azokat minél kevésbé zavarják majd a későbbi építkezések” – tette hozzá az ingatlanfejlesztési igazgató.

Schrancz Mihály szerint, amikor nekiláttak a projektnek, tanulmányozták a különböző típusú életmódokat Budapesten. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy a BudaPartnál a nagyvárosias, jó tömegközlekedésű és jó infrastruktúrájú területet érdemes ötvözni a külső kerületekre jellemző nyugalommal, hogy egy élhető városnegyedet hozzanak létre. A dán ADEPT építész iroda által megálmodott városrészben ezáltal olyan lehetőséget alakítanak ki, amely egyszerre nyújtja az üzletek és éttermek kínálta előnyöket, játszóterekkel és nagy zöldfelületekkel vegyítve. Schrancz Mihály szerint mind a lakó-, mind az irodapiacon is kuriózum lesz a BudaPart, mert ritka az egyszerre belvárosi és rekreációs környezet élményét is adó városrész.

10 év múlva a tervezett 2-3 ezer lakásban mintegy 6000 ember élhet, és további 24 ezren dolgozhatnak majd az újváros negyedben. Ez az összességében 30ezer ember már joggal számíthat arra, hogy hosszú távon, a társadalmi fenntarthatóság jegyében olyan szolgáltatások és intézmények is létesülnek, mint például  oktatási- és egészségügyi intézmények, játszótér, óvoda, bölcsőde, illetve sportpálya, de például egy 500 négyzetméteres élelmiszerüzlet, étkezde és dohánybolt nyitása is várható a területen.

A fejlesztők tárgyalnak a BKV-val az esetleges új buszjáratokról, habár az 1-es villamos egyik megállója már így is 100 méterre van a kialakítandó új épületektől. Ha elkészül az 1-es villamos meghosszabbítása a Kelenföldi pályaudvarig, akkor a tömegközlekedés még előnyösebb lesz az itt élők és dolgozók számára, mert nemcsak a 4-es metró, hanem a vasúti közlekedés és más villamos-vonalak is könnyedén elérhetőek lesznek majd.

Az ingatlanfejlesztők nem szeretnének áthajtó autósforgalmat a BudaParton, ezért zsákutcarendszert alakítanak ki, hogy elsősorban csak az ott dolgozók és ott lakók érkezzenek a területre autóikkal. Megpróbálják minimalizálni a felszíni parkolást, ezért főleg földfelszín alatti parkolással kalkulálnak.

A fejlesztők 2019 elején adják át az első két lakóépületet és az első, BudaPart Gate névre keresztelt irodaházat, a hozzá tartozó közparkkal, közlekedési csomópontokkal, szolgáltatási infrastruktúrával. Schrancz Mihállyal, a BudaPart beruházásért is felelős Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ingatlanfejlesztési igazgatójával Lakatos László beszélgetett Ingatlanüzlet című műsorunkban. Itt hallgathatja meg az interjút.