A gulyásnak számtalan variációja ismert, Szolnok két évtizedes hagyományőrző fesztiválján az alföldi marhagulyás csipetkével dívik, ahogyan a pásztorok készítették. Ennek jellegzetessége, hogy az alapvető hozzávalók (marhahús, vöröshagyma, fokhagyma, víz, fűszerek) egyszerre és hidegen kerülnek bele a bográcsba, és a hús megpuhulása után jön hozzá még krumpli és a csipetke.

A Tiszaligetben megrendezett fesztiválnak erős a közösségkovácsoló ereje: baráti és munkahelyi társaságok, hagyományőrző csapatok mérik össze gulyásfőző tudásukat.

Az eredményhirdetésig népzenei és néptáncbemutatók, a Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkező népművészek és külföldi díszvendégek műsora szórakoztatja a közönséget.

Az Óperenciás Birodalomban ezalatt mesemondók, bábcsoportok, hangszerkészítők, kézműves foglalkoztatók várják gyereket.

3 hely, amit látni kell a környéken

RepTár: Kelet-Európában egyedülálló, nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép-gyűjtemény, ahol a nyugdíjazott és restaurált gépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál szórakozást.

Bagolyvár Vadaspark: Gyönyörű erdei miliőben, testközelből figyelhetjük meg az Alföld vadfajainak, házi- és háziasított állatainak viselkedését. Ideális család program a Tisza és a Zagyva folyó találkozásánál.

Macimúzeum, Rákóczifalva: Több ezer játékmackó a világ minden tájáról. Van köztük 100 éves, történelmi öltözékbe vagy nemzeti viseletbe bújtatottat maci is.

Infó: magyargulyas.huszolnoktourinform.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: