A gyermekdal szerint ugyan pulykakakasért érdemes Debrecenbe menni, Márton-nap környékén mégis a helyi gazdaságokban nevelt liba és a belőle készített ételek csábítanak az Alföld fővárosába.

A Libalakoma szervezői mintegy 2-3 tonna alapanyagot használnak fel a Márton-napi nagyasztalon kínált libás ételek előállításához: egy tonna libahájból készítenek tepertőt, és mintegy 2000-2500 libacombot sütnek ropogósra. A kemencés libacomb mellett sült libamellfilé, libahúsos töltött káposzta, ludaskása is terítékre kerül, de hagymás libamájcsíkokat, libazúzapörköltet, libakolbászt, liba-toroskáposztát lehet majd kóstolni.

 

 

Az esemény házigazdái azt is tudják, hogy „aki Márton-napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik”, ezért 11. éve egri borászok – valamint egri és helyi fellépők – bevonásával szervezik meg a Kossuth teret három napra jókedvű nyüzsgéssé változtató eseményt. Aki eltelt a finom falatokkal, portyázhat a kirakodóvásárban, vagy forralt bor kortyolgatva merülhet el a háttérben pompázó Nagytemplom látványában.

A Márton-napi lakomán a debreceni Nagytemplom és a főtér felett Eger csillagai ragyognak.

 

 

Élje át!

  • Csodálja meg a várost madártávlatból, a Református Nagytemplom tornyaiból és a timpanon mögötti panorámajárdáról! Útban felfelé a régi óraszerkezet és a 46 mázsás Rákóczi-harang kínál látnivalót.
  • Sétáljon százéves fák alatt az őszi színekbe öltözött Nagyerdőn, majd igyon egy pohár forralt bort a műemlék Nagyerdei Víztorony teraszán!
  • Frissüljön fel az Aquaticum Spa medencéiben és vegyen részt egy stresszoldó szaunaszeánszon!

3 hely, amit látni kell a környéken

Déri Múzeum: A Munkácsy-trilógia monumentális festményei mellett a japán és óegyiptomi gyűjtemény, régészeti és helytörténeti kiállítások gazdag anyagában mélyedhet el a látogató.

 

 

Debreceni Református Kollégium: A magyar irodalom legkiválóbbjait oktató intézményben hosszasan időzhetünk, az iskolatörténeti kiállítást, a Csokonai-emlékszobát, az Oratóriumot és a Nagykönyvtárat is megcsodálva.

 

 

Zsidó negyed: A szépséges Pásti utcai zsinagóga és a Debreceni Zsidó Hitközség székházában berendezett rabbiszoba a debreceni zsidóság életébe nyújt betekintést.

Infó: debrecen.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: